IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Инфлацията активизира имотния пазар у нас

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, съветва кредитният консултант

11:16 | 09.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наблюдава се висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ипотечните кредити са се увеличили с 20% за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул.

Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в коментар за високата инфлация, която обаче не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на кредити у нас.

„Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.  "Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3 хил. лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. 

Масово българите държат по-ниски депозити. „80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията", категоричен е кредитният консултант. Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. "Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого, не е добър вариант", посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

„За да се компенсира спадът на покупателната способност, част от работодателите увеличават заплатите, така че с повече доход плащаме същата вноска“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Като дивергенция на macd е тоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 1 година
Ти даже и заглавието не си прочел докрай ... още в подзаглавието се вижда съвета на въпросния господин, който ти казва да НЕ взимаш кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Докога ще пробутваме платени статии на Кредит Център и Тихомир Тошев ?Нека видим само заглавието"Инфлацията БИЛА активизирала жилищния пазар ?"После четтем: Лихвите засега оставали ниски ,догодина можели да се вдигнат ...Само да Ви припомня че лихвите ще се вдигнат не догодина,а до края на тази 2022 година ,и това са официалните изявления от ЕЦБ ,до края на тази 2022 година лихвата ще мине на положителна територия .Така че е крайно време да спрем с манипулацията на пазара с такива статии и да пробутваме кредитите за жилища на Кредит Център -компанията на въпросния Тошев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още