IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един гълъб от ЕЦБ подкрепи лихвено повишение през юли

Централната банка трябва да предотврати вкореняването на инфлацията, смята членът на Управителния съвет на регулатора Оли Рен

21:55 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да започне да повишава лихвите през юли, за да предотврати вкореняването на инфлационните очаквания. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет (УС) на регулатора Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

"Виждаме признаци на вторични ефекти", каза Рен в интервю в Залцбург, Австрия, където той присъства на семинар. "Важно е да изпратим сигнал, че тези очаквания за по-висока инфлация, които виждаме в момента, няма да се вкоренят", допълни банкерът.

Гуверньорът на Финландската централна банка заяви, че е "разумно по-скоро, според мен през юли, да повишим лихвите в съоветствие с нормализирането на паричната политика. И ще очаквам, че когато дойде есента, (лихвите) ще са на нулево равнище".

Изправени пред рекордна инфлация на ниво от 7,5% през април, подсилена от руската инвазия в Украйна, все повече централни банкери се обединяват около ръст на лихвите през юни, като дори по-гълъбово* настроените банкери като Рен също подкрепят такъв ход.

Миналата седмица членът на УС на банката Фабио Панета също прие по-гълъбов тон и предупреди, че икономическата експанзия в еврозоната почти е била спряла, а това "усложнява вземането на решения от ЕЦБ, тъй като паричното затягане, насочено към овладяването на инфлацията, може да навреди на растежа, който вече отслабва".

В същото време перспективите за първото лихвено увеличение от над десетилетие насам предизвикват опасения относно облигационните пазари на по-слабите страни членки на еврозоната.

Към момента ЕЦБ работи механизъм за подкрепа, който да се използва срещу напрежение на облигационните пазари, предизвикано от шокове отвъд контрола на правителствата. Рен обясни, че инструментът "ще спомогне за справянето с възможна неоправдана фрагментация на финансовите условия в Европа".

Войната в Украйна пречи на пандемичното възстановяване на икономиката на региона. Предстои ЕЦБ да публикува новите си икономически прогнози през юни, след като вече понижи очакванията си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през март.

"Виждаме някои стагфлационни тенденции", коментира Рен, като допълни, че УС на регулатора трябва да се подсигури, че решенията за паричната политика няма да попречат на икономическия растеж и ще предотвратят вкореняването на инфлацията.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още