IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поевтинява след предложената промяна за плащането в рубли

"Газпром" предложи обменът на рубли да бъде не през Московската борса, а през Националния клирингов център

13:55 | 09.05.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газът в Европа поевтинява и цената му падна до 96 евро за мегаватчас, след като "Газпром" изпрати писма до своите европейски клиенти с "изясняване на схемата" за плащане в рубли, която влезе в сила от 1 април. Предложението на руския държавен гигант е рублите да бъдат обменяни чрез сметки в Националния клирингов център, пише Bloomberg, след като е получил достъп до писмото на компанията.

На този етап от ЕС нямат коментар по повод информацията на агенцията и дали това предложение ще бъде достатъчно, за да бъдат извършвани плащанията в рубли. Според руската страна с новата схема ще бъдат избегнати опасенията за нарушение на санкциите на Запада.

Москва спря газа за България и Полша, защото двете страни отказаха да се съобразят с искането на Москва да платят в рубли за доставките. Българският министър на енергетиката Александър Николов обясни, че предложената схема не само нарушава санкциите на ЕС, но и крие рискове за България. Тя предвиждаше обменът на валутата да се извършва през Московската борса. Това ще става при неясен курс и време за извършване на обмена.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

Големи клиенти на "Газпром", сред които и Германия, също отказаха да се съобразят с искането на руската страна. По-късно през този месец трябва да бъдат направени още плащания от страна на европейските държави. Доставките обаче към другите клиенти все още не са спрени.

Въпреки притесненията от последните дни търговията в момента на европейските газови пазари е спокойна. Цената на газа пада с почти 6% в сутрешната търговия на борсата TTF и цената е около 96 евро за мегаватчас. Напрежението пада допълнително и от доставките на втечнен природен газ, които пристигат на Стария континент, както и от благоприятни метеорологични условия. В Азия времето е по-топло от обичайното, което намалява търсенето на газ и също насочва доставките на втечнен газ към Европа.

Преди дни Ройтерс отчете по-бързо от традиционното запълване на европейските газохранилища заради доставките на втечнен газ и намаленото потребление в последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хайа, айде да видим кое точно ще нокаута, тAп тpoл копейник, газа и нефта вече са ясни, метали има отвсякъде на същия принцип, с ядрено гориво от Мордор работят само мордорските реактори, които успешно използват гориво от Уестинггауз, а за мордорския износ на храни към Европа нищо няма да кажа, само ще ти се изсмея! Ама айде спирайте, бе! Айде да ви видим,пияници несретни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неграмотен и неук тpoл, парите за газа газпром получава в газпромбанк, която не е под санкции. Какво крадене, бе?? Аман от прости хора, тръгнали да дрънкат неща, от които нищо не разбират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
То аз добре си виждам, види се у вас жена ти пазарува.Все пак влез в някой магазин като начало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
гледай по добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Газовия договор е нарушен едностранно от пPоcия === Тъй де, в договора не пише нищо за крадене на парите, които са платени за газията. Значи требе да си изпълняват договора, пък да чакат за парички "на Куково лято". Ще стане, ама иска малце чакане. Засега като не плащаш в руска банка, чакаш да паднат на коча манерките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 1 година
khao, като гледам колкото повече се освобождаваме по-скъпо става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Според Указа на Президента на РФ съвсем скоро, в средата на май е възможно пълно спиране на всякакви доставки на енергоресурси, суровини, храни, метали, ядрено гориво, титан, паладий и т.н. дълъг списък, за недружествените страни. При това с анулиране на дългосрочните договори. За "циливилизована" gейропа това ще е нокаут. Напълно заслужен, след кражбата на над 300 ярда руски валутни резерви в банки на крадльовците. Това си е Casus Belli, откъдето и да го погледнеш. А руската икономика, вместо да се срине, демонстрира невиждана устойчивост. Рублата става една от най-устойчивите валути в света. Курсът към долара е 67 рубли, към еврото 72 рубли. Чекаме да стане 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
когато се освободим от руското иго, но за сега рускитероби трябва да плащат съпо, че господаря им е гладен за пари в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ми вие кат немате пари за хляб да вземе да се хванете да работите нещо смислено ли?! Политпросвета вече няма в щатната таблица на държавата повече от 30г... С разясняване на опорки по форумите пари не се правят... Е в чистотата заплатите са по 1200-1500лв, и за кренвирши ще има и за лютеница... Дева и проззззтото руссссофилско племе дева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
То в Европа хубаво поевтинява. А в БГ кога?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още