IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на китайската икономика може да излязат извън границите на страната

Първите ударени от строгите противоепидемични мерки може да се окажат географските съседи на Пекин, пише Джаки Уон от The Wall Street Journal

20:28 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Забавянето на китайската икономика - най-лошото от избухването на пандемията насам - носи риска от това да се разпространи отвъд границите на страната, а съседите на Пекин изглеждат особено уязвими към това, пише Джаки Уон от The Wall Street Journal.

Икономическите перспективи за Пекин се влошиха рязко, докато страната продължава да се бори с огнищата на Covid-19, довели до затваряния в Шанхай и други големи градове на фона на продължаващите проблеми на важния имотен пазар.

През април индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се сви до най-ниското си ниво от началото на 2020 г. както за производството, така и за сектора на услугите, ударени от противоепидемичните мерки. Топ лидерите в страната обаче продължават да се придържат към стратегията си за нулев брой новозаразени, според бележка от заседание, публикувана в началото на май.

Спадът във вътрешното търсене ще навреди не само на износителите към Китай, а блокиранията може да влошат доставките към производители в други страни, особено в Азия.

Южнокорейският износ към Китай е намалял с 3,4% на годишна база през април, с което общият ръст на износа се е свил до най-ниското си ниво от над година насам. Подобни тенденции са възможни и за Тайван и Япония, които доставят стоки като чипове и машини към Китай.

Отчасти това отразява забавеното потребление: продажбите на смартфони в Китай например са намалели с 14% на годишна база през първото тримесечие, според Counterpoint Research.

Продажбите на пътнически превозни средства са били с 39% по-малко в първите три седмици на април, сочат данни на китайската Асоциация за леки автомобили. Въведените частични или пълни блокирания ще доведат до спад и в търсенето от съседни страни на части и компоненти във фабриките.

Някои износители на суровини също ще бъдат засегнати - руската инвазия в Украйна избута цените на енергоносителите и храните до рекордни височини, но цената на суровини, свързани по-директно с търсенето в Китай, не е част от общата тенденция.

Желязната руда е поевтиняла с около 10% миналия месец, докато алуминият и медта са записали подобни ценови спадове.

Имотният пазар в Китай продължава да е в стагнация, дори след като голяма част от местната власт въведе мерки на разхлабване. В началото на май китайският президент Си Дзинпин обяви поредната огромна сума, която ще бъде дадена за инвестиции в инфраструктура, но намирането на финансиране може да се окаже проблем като се има предвдият слабият имотен пазар - продажбата на земя е огромен източник на средства за правителството.

Подходът на Китай към омикрон щама на коронавируса разтърси вече разклатената икономика на страната. Ефектът от тази стратегия ще се разпространи надълго и нашироко, като първите ударени ще бъдат географските съседи на Китай, което може да загатне колко тежки могат да бъдат страничните последици по-нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още