IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова с втората част от въпросника за членство в ЕС

Лидерите на ЕС ще решат през юни за статута на страната в процеса

16:33 | 09.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Украйна е готова с втората част от отговорите по въпросника за членството в ЕС, стана ясно след разговор между президента на страната Володимир Зеленски и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За дискусията съобщи украинският държавен глава в своя канал в Telegram.

Урсула фон дер Лайен донесе въпросника лично по време на посещение в Киев в началото на април. В средата на миналия месец украинските власти предадоха първите два тома от отговорите на посланика на ЕС в Украйна.

На базата на отговорите европейските институции трябва да преценят дали страната изпълнява критериите за членство от Копенхаген, приети през 1993 година. Те включват стабилни институции, които да гарантират демокрацията, правото на закона и спазването на човешките права и правата на малцинствата, функционираща пазарна икономика, както и възможността за спазване на задълженията по членството в ЕС.

Очакванията са, че през юни лидерите на общността ще решат дали да дадат статус на преговаряща страна за Украйна. Ако това се случи, това ще означава ускорена процедура за страната, но няма да бъдат прескачани крачки от процеса по присъединяване към ЕС - ще се водят преговори по всички глави, които да уверят Брюксел в детайли, че Киев е готов да бъде част от ЕС .

Стандартно процесът отнема години. В момента статут на кандидат за член в ЕС имат Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция.

През 1987 година Турция подаде молба да се присъедини към ЕС, но получи статут на кандидат за член едва през 1999 година. Досега не е затворила нито една от преговорните глави.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шерл Мишел посети Одеса и коментира, че ЕС ще продължи със своята финансова и военна подкрепа за Украйна. Той говори и за нов План Маршал за възстановяването на страната и също потвърди, че страните от общността ще разгледат отговорите на Киев за членството в ЕС.

Мишел говори и за санкциите, които се подготвят срещу руската икономика, посочват от пресцентъра на украинското президентство.

"Уверен съм, че ЕС и светът няма да бъдат ограничени до шест пакета санкции. Но това, което има значение, не е броят на тези пакети, а тяхната ефективност. Убеден съм, че основният резултат е мирът на нашата земя, а следователно и в Европа", каза по този повод Владимир Зеленски във видеовръзка с председателя на Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Какво са отговорили на въпроса за спазването на правата на малцинствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мечтаеш ли, копейнишки тpoл? По-скоро Пyттю ще е налaпал дулото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До юни може да няма страна с такова име или поне не под диктатурата на САЩ и васала им, зеления гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още