IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Сандов: България има план за действие при ембарго на руския петрол

Обсъждат се възможностите за осигуряване на доставките на газ, включително и чрез общи покупки на ниво ЕС, каза зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова

18:23 | 09.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България има план за действие при ембарго на руския петрол, коментира вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов по време на конференцията на КНСБ " Работеща България за бъдещето на труда". Според него ако България не успее да постигне дерогация, ще може да внася петрол от сорта Брент от алтернативни източници, което обаче ще оскъпи доставките.

По-рано днес (9 май) от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обаче коментираха, че поради технически причини рафинерията ни в Бургас не може да работи изцяло с алтернативен петрол. За да бъде приведена в готовност, са нужни няколко месеца, а през това време може да се стигне до недостиг на горива, коменитра юристът на БПГА Светослав Бенчев.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията обаче аргументите, поради които искаме изключение от ембаргото, са единствено политически.

Русия е източник на изкопаемите горива, които са част от проблемите на климата, посочи Сандов по време на конференцията на КНСБ.

Зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова коментира от своя страна, че в момента България е съсредоточена и да гарантира непрекъсваемост на доставките на природен газ. Обсъждат се вариантите за общи доставки на ниво ЕС, уточни още тя. "Газпром" спря доставките на газ за България, след като страната отказа да плаща по предложената схема.

По информация на Bloomberg преди дни руската страна е ревизирала предложението си - плащанията ще бъдат обменяни в рубли не през Московската борса, а през Националния клирингов център на Русия.

Нуждата от гарантиране на сигурността на енергийните доставки вече измества целите, посочи обаче председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски. Той заяви, че заради войната в Украйна много държави отново обръщат внимание на своите енергийни източници, включително и въглищата.

Рибарски коментира още, че в одобрения от ЕК План за възстановяване не е посочен конкретен ангажимент за затваряне на въглищни мощности, а в същото време нашето предложение е "едно от най-зелените".

Припомняме, че идеята на правителството е въглищните мощности да работят само през зимния сезон, когато е пикът на енергийното потребление в страната. По този начин страната ще намали емисиите, какъвто е ангажиментът ни към общността, но ще запази централите в Маришкия басейн.

Тези въглищни централи ще бъдат изведени плавно от експлоатация и така няма да има сътресения за българската икономика, уверяват властите. На мястото на въглищата ще бъдат изградени зелени централи, ще се акцентира и върху производството на водород, а пиковото потребление ще бъде покривано от батерийни мощности, предвижда още Планът за възстановяване.

Сандов припомни в своето изказване по време на конференцията на КНСБ, че освен по Плана за възстановяване, въглищните региони могат да получат средства и от Фонда за справедлив преход. По него България трябва да получи 1,3 млрд. евро.

Сандов отбеляза, че през годините у нас се е смятало, че преходът няма да ни засегне и препоръча на представителите на конвенционалната енергетика "да свалят розовите очила".

Синдикатите бяха категорични по време на дискусиите, че няма да се съгласят да бъдат затваряни работни места, преди да бъдат дадени алтернативи. 

Тежестта на зеления преход се пада на бизнеса, коментира Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и допълни, че това е процес, който се случва в целия свят и може да бъде възможност за страната. "Говорим за нова индустриална революция, фундаментална замяна на горивни процеси", категоричен беше той.

Маришкият басейн трябва да се превърне в модерен индустриален парк и водещ европейски център на енергийната трансформация, отбеляза Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация. "В момента това се случва в определена степен, но зависи от правителството", заяви той. Експертът препоръча усилията на властите да се съсредоточат в Старозагорския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Belcho
преди 1 година
Спорно е дали изказванията на Борислав Сандов съдържат достоверна информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
xkm
преди 1 година
Ще внасяме руски петрол с 30 % надценка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
План: бавно към гробищата. Бавно, да не се всява паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Coal liquefaction бе Сандов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
melon
преди 1 година
Ами наистина няма да е зле да се обмисли национализация на Нефтохима. Ако може и НАТО да се намеси за елиминация на петата колона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
"Обсъждат се варианти" и "ще може да внася петрол от сорта Брент" не е план. Какъв е планът и какви са разчетите зад него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още