IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на Tinder съди Google

Досега Match се противопоставяше на платежните практики на Google, но Play Store заплаши услугите ѝ с блокиране

08:45 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Компанията майка на приложението за запознанства Tinder съди Alphabet, компанията майка на Google, заради платежните практики в Play Store. „Този иск е крайна мярка", казва главният изпълнителен директор на Match Шар Дюбей. „Опитахме се добронамерено да разрешим въпроса с Google, но настояването и заплахите не ни оставиха друг избор“, пояснява той, цитиран от Ройтерс.

Някои от платформите за запознанства на Match, сред които освен Tinder са и Match и OkCupid, са освободени от политиките за плащане от около десетилетие. Сега Google заяви, че изтеглянето на тези приложения ще бъде блокирано от 1 юни, освен ако Match не предлага единствено платежната система на Google и не приеме комисиона до 30%, се казва в иска, подаден във федералния съд в американския щат Калифорния.

Повечето потребители на приложения за запознанства обаче биха предпочели системата за плащане на Match, която позволява разсрочено плащане, банкови преводи и други функции, които не се предлагат от Google. Залогът за Match са стотици милиони долари под формата на пропуснати приходи, които могат да преминат към Google.

Google не е коментирала съдебния иск. Изправена пред натиска на ограничителните си възможности за плащане, Google наскоро стартира пилотна програма, която ще позволи на приложенията да предлагат алтернативна опция за плащане заедно със собствената система на Google Play в рамките на приложенията. Spotify беше единствената компания, посочена като участник в пилотната програма, а Match твърди, че концернът е отхвърлил нейните усилия да се включи.

В същото време Google обаче твърди, че разработчиците могат да заобиколят Play Store и че е намалила таксите и е създала други програми, за да отговори на опасенията за нарушаване на антитръстовите правила. Дюбей заяви, че е нерентабилно да се заобикаля Play Store. „Това е все едно да кажете, че не е нужно да се качвате с асансьора, за да стигнете до 60-ия етаж на сградата, винаги можете да се изкачите по стълбите".

Искът на Match е поредният от безбройните текущи дела срещу политиките за плащане на Google. Производителят на Fortnite Epic Games и главните прокурори в няколко американски щата също смятат, че практиките на Google са антиконкурентни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още