IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК още няма пробив в позицията на Унгария по петролното ембарго срещу Русия

От началото на войната в Украйна страните от ЕС са платили почти 60 млрд. евро за покупката на руски петрол, газ и въглища

09:48 | 10.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

И след разговорите, водени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Унгария Виктор Орбан, Будапеща още държи на ветото си за шестия пакет от санкции срещу Русия, пише европейското издание Politico. Страната се противопоставя на предложението на Брюксел да бъде ограничен вносът на руски петрол в страните от ЕС.

В пост в Twitter Фон дер Лайен обясни, че срещата ѝ с Орбан е била полезна, за да се изяснят опасенията на Унгария по повод енергийната сигурност. "Имаме напредък, но още работа е нужна", пише още тя и допълва, че ще проведе видеоконферентни връзки с другите страни в региона по повод укрепването на сътрудничеството за петролната инфраструктура.

Преди ден Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че ЕК се готви да смекчи реакцията на страните от Източна Европа по повод петролното ембарго с отпускане на средства за изграждане на необходимата инфраструктура за алтернативни доставки. В момента три страни - Чехия, Унгария и Словакия, имат облекчени условия около готвената забрана за внос на петрол, защото нямат никакъв друг достъп до петрол, освен през петролопроводите от Русия.

Пред Ройтерс европейски чиновници изказват своите предположения, че съпротивата на Орбан е продиктувана от желанието да изтъргува замразените средства по Плана за възстановяване. Брюксел блокира достъпа на Унгария до 7,2 млрд. евро от парите за съживяване на европейската икономика след коронавируса заради липсата на гаранции за върховенство на закона в страната.

Разговорите за ембаргото бяха водени на ниво посланици в неделя (8 май), но така и не се стигна до споразумение. Засега няма яснота кога темата ще бъде обсъдена отново, пише още Politico. Предложението на ЕК е за спиране на вноса на руски петрол в срок от шест месеца и на нефтопродукти до края на 2022 година.

От началото на военните действия в Украйна страните от ЕС са платили почти 60 млрд. евро за покупката на изкопаеми горива, сочат данните на CREA. Най-съществени са сумите за природен газ (почти 34 млрд. евро) и петрол (малко над 24 млрд. евро). Приходите от продажбата на петрол и природен газ осигуряват около 40% от приходите в руския бюджет.

Според анализите на Центъра за изследване на демокрацията от тези две индустрии обаче зависят 2/3 от руската икономика.

Затова и според много анализатори ембаргото върху енергийните източници може да принудят Русия да спре своята офанзива в Украйна. До момента ЕС е забранил вноса на въглища, за които от началото на войната на 24 февруари е заплатил малко над 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Едни от партията на Орбан ги заловиха на гeй парти в Брюксел, докато бягат по г.ащи, или си забравило? Значи сега герои ли са ли са гадни обратни, айде изясни си първо опорките, после скимти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Министър-председателят на унгария орбан, не се различава особено от онзи унгарец орбан, който през 15-ти век е направил топовете с които мехмед завоевателят е сринал стените на Констатнтинопол. На въпросът на мехмед, защо го прави след като е християнин, орбан отговаря че всичко си има цена. След това и сънародниците на орбан бяха поизтребвани от турците 150 години, но това са подробности. Та така съвременният орбан също си има цена, която путин с удоволствие му плаща. Ще запитам (риторично) ЕС, докога щетърпи този реннегат орбан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
"Може и да си им обещали нещо повече от това да са на власт и да грабят най-бедната държава в ЕС - България, САЩ може и да имат план за Балканите, но това не трябва да е на гърба на всички страни членки в ЕС""Българското правителство, което явно е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС, разделението в България вече е видно от месеци, но това не трябва да рефлектира на всички страни. Относно ембаргото за петролни продукти, българските управници явно са решили да убият българската икономика, която е зависима от руският нефт на 95%, но това няма да го допуснем за Унгария и ще се противопоставим с всички средства на тази лудост."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Ерно Шалер - БарошЕвродепутат от партията на Орбан:-" Едни продали се на САЩ, измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България,..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Браво на Унгария! Да има едни с акъла си в тази инфантилна Еуропа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Няма ли най-сетне унгария да бъде изхвърлена от ЕС? Докога ще търпим фриволното поведение на орбан? Мисл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още