IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Гърция достигна близо 30-годишен връх през април

Поскъпващите енергоносители, транспорт и храни са довели до допълнително покачване на потребителските цени в страната

14:15 | 10.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Инфлацията в Гърция е достигнала близо 30-годишен връх през април, когато се е ускорила до 10,2% поради поскъпващите енергоносители, транспорт, храни и нарасналите разходи за дома, предава Ройтерс.

Показателят е отбелязал най-голямото си годишно повишение от 28 години. За сравнение - отчетеното увеличение през март е било в размер на 8,9 на сто.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени се е повишил рязко с 9,1% през април спрямо резултата от март на стойност 8,0%. Данните отразяват продължително нарастващия инфлационен натиск върху домакинствата, който свива реалните им доходи и покупателна способност.

Цената на природния газ се е увеличила със 122,6% на годишна база, докато тази на електроенергията с 88,8%, показват още данни на гръцката статистическа служба. Транспортът е станал с 15,4% по-скъп, а храните и безалкохолните напитки - с 10,9%. Разходите за дома са се увеличили с 35,2%.

Балканската страна не е изключение от общата световна тенденция на покачване на цените. Инфлационният натиск се увеличава допълнително и от несигурността, предизвикана от войната в Украйна, както и от устойчивите проблеми на веригите на доставки, които се влошават от новопоявилите се огнища на заразени с коронавирус в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Аха - в разпределителния хъб Гърция, "цената на природния газ се е увеличила със 122,6% на годишна база". Май няма да дочакаме евтин газ от тези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още