IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на употребявани електрически автомобили набира скорост

Германия изостава от средното за ЕС ниво

19:42 | 10.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският пазар на употребявани електрически автомобили бавно набира скорост, според нов доклад на онлайн търговеца на употребявани автомобили Auto1, цитиран от Automobilwoche.

Броят на употребяваните изцяло електрически коли, плъгин хибриди и обикновени хибриди, търгувани в платформата през 2021 г., е нараснал повече от два пъти в сравнение с предходната година до общо 11 500 броя. Почти 80% от този обем е продаден на купувачи от други страни.

В проучване сред 16 700 европейски дилъри, проведено от Auto1 през януари, 34 на сто посочват, че са продали поне един електрически употребяван автомобил или на крайни клиенти, или на други дилъри през 2021 г. За текущата фискална година 43% от анкетираните прогнозират, че ще продадат поне един употребяван електрически автомобил.

Според проучването търговците към определени марки са показват значително по-добри резултати от независимите търговци: 70 на сто от първия вид търговци са декларирали, че вече са продали електрически автомобил през 2021 г. Сред независимите дилъри едва 31% споделят, че са продали такива превозни средства.

EV EV

Германия изостава

Според доклада пазарът на употребявани автомобили е най-развит в Дания, Финландия, Нидерландия и Швеция.

По отношение на обема на продажбите, пазарът в Северна Европа показва значително по-голяма напредък от останалия регион - 14 процента от дилърите в трите северноевропейски страни заявяват, че са изтъргували над 100 електрически превозни средства през 2021 г. Средното ниво за такъв обем в Европа е едва 2 процента.

Германия изостава от средната стойност. В най-голямата европейска икономика делът на търговците с продажби на електрически автомобили през 2021 г. е 33 процента. Според прогнозите този дял ще нарасне през настоящата година до 35% спрямо 43% за ЕС. По този начин Германия ще бъде изпреварена от Франция и Испания, където делът на дилърите очакващи продажби на електрически коли ще достигне съответно 41% и 39 на сто.

Според доклада фактът, че Германия се справя зле, когато става въпрос за търговия с електрифицирани употребявани превозни средства, може да се дължи на ситуацията с финансирането в тази страна, наред с други фактори. Защото федералните субсидии са насочени към новите автомобили. В страни като Дания или Финландия, от друга страна, благоприятното данъчно облагане при употребяваните автомобили гарантира високо търсене и съответно оживена търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
А така де, и ние ще започнем да ги караме по-масово. Хората сменят вече първо и второ поколение електрички и хибриди с новите. А в просията са затегнали правилата за движение на превозни средства от коне... Ще стават екологични ... :))) ... https://ekoenergia.ru/ecotransport/guzhevoj-transport.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още