IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на жилища в САЩ търсят съквартиранти, за да плащат ипотеките си

Практиката тепърва навлиза отвъд Океана, докато във Великобритания е разпространена от години

22:27 | 11.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Закупуването на жилище изглежда далечна мечта за мнозина американци в нажежения жилищен пазар. Това е вярно, освен ако не искат да споделят тази мечта с един или двама съквартиранти, пише Bloomberg.

Сега, когато средната лихва по ипотечните кредити в САЩ надхвърля 5%, а цените на жилищата са на рекорден връх, жилищната собственост изглежда все по-недостъпна, особено за младите хора, купуващи жилище за първи път. Затова някои американци отдават под наем стаи или мазетата си и използват допълнителните доходи, за да компенсират разходите.

Практиката, която отдавна е възприета във Великобритания и други страни в Европа, се разпространява и в САЩ, където броят на купувачите, обмислящи да отдават стаи под наем, е нараснал до 31% през 2021 г. спрямо 24% две години по-рано, сочат данни на имотния портал Zillow. САЩ САЩ

За някои американци допълнителните доходи от наеми са единственият начин да си позволят да плащат ипотечните си кредити и сметки, които нарастват чувствително заради ускоряващата се инфлация. Това е причината 24-годишният Джош Баузър и годеницата му да търсят имот с допълнителна стая за отдаване под наем.

Баузър знаел, че трябва да възприеме стратегически подход с финансите си, след като завършил колежа по време на породените от пандемията икономически сътресения и затегнатия жилищен пазар. Младата двойка живее пестеливо и е успяла да спести достатъчно за първоначална вноска за къща с три спални в северните покрайнини на Атланта през юни 2021 г. САЩ САЩ

Месечната вноска по ипотечния им кредит от 2200 долара щяла да им създаде затруднения при нивото на комбинираните им доходи, споделя Баузър. Затова намерили наемател чрез Facebook Marketplace, който плаща наем от 1000 долара, за да живее във втората спалня, и така субсидира 45% от месечните жилищни разходи на двойката.

За да покрива още по-голяма част от месечните си разходи, двойката планира да отдаде под наем и друга малка стая за гости на долния етаж.

Споделяне на жилище

Благодарение на приложения като Uber и Airbnb по-младите поколения са свикнали да споделят всичко с непознати – от пътувания с кола до краткосрочни наеми. За тях не е трудно да разширят тази концепция към собствените им жилища. Това важи особено за представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), които имат около 20% по-малко богатство от родителите си, когато са били на тяхната възраст, и все още не успяват да навлязат на жилищния пазар.

Цели 67% от представителите на поколението Y и 57% от представителите на поколението Z в САЩ искат да споделят жилището си срещу пари в сравнение със само 34 на сто от бейби бумърите, сочи допитване на Realtor.com от 2021 г. САЩ САЩ

За Шифон Хаус-Уилямс, собственичка на жилище в Тиънек, щата Ню Джърси, допълнителните доходи изтрили всичките ѝ резерви към съквартирантите.

„Никога преди не съм си представяла, че ще отдавам мазето си под наем на непознат. Това е моето жилище, моето убежище. Но след като се наложи да напусна работа, си помислих: Чакай малко, това може да е моят доход“, разказва тя.

След като 36-годишната жена спряла да работи, за да се грижи за сина си, докато посещавала виртуално училище по време на пандемията, двамата със съпруга ѝ наели строителна фирма през март 2020 г., за да превърне мазето им в едностаен апартамент с пространство за душ, малка кухня и отделен вход. Ремонтът им струвал около 22 хил. долара.

Двойката използвала приложението SpareRoom, за да открие 42-огодишната наемателка Лаура Мартин, която плаща 1100 долара месечно за наем от 2021 г. Хаус-Уилямс казва, че семейството ще си възвърне инвестицията и ще излезе на печалба до края на тази година.

Те решили да направят още ремонти, за да пригодят още повече площи за отдаване под наем. Благодарение на плановете си да отдаде под наем и таванското си помещение наред с мазето Хаус-Уилямс очаква, че ще печели 21 хил. долара на година като приходи от наеми.

Закупуване за отдаване под наем

Закупуването на дом с намерението за отдаване под наем на стая за компенсиране на разходи все още е относителна рядкост в САЩ, но в други страни е обичайна практика.

„Много купувачи на първо жилище обмислят да закупят двустаен апартамент, за да разделят разходите и да си осигурят доход за ипотечните си кредити“, коментира Уилям Невил-Смит, старши консултант по продажби на жилища в британската имотна компания Hamptons. „Пандемията не е охладила желанията им“, допълва той.

Обемът на ипотечните кредити за инвестиционно жилище, отпускани на купувачи на жилище, които възнамеряват да отдават част или целия си имот под наем, е нараснал с 83% миналата година във Великобритания спрямо 2020 г. и достига 18 млрд. паунда (около 23 млрд. долара), сочат данни на банковата и финансова група UK Finance.

Практиката е насърчавана и от правителството, което позволява на собственици на жилища да печелят до 7500 паунда на година освободени от данъци приходи от наеми на обзаведена стая в дома си.

27-годишният Джак Маккан отдал отделна стая на приятел и това му позволило да стане собственик на жилище във времена на главозамайващи цени.

„Във Великобритания имаме култура хората да живеят в споделени жилища до края на 20-те или началото на 30-те си години. Свикнал съм да живея така и ми хрумна, че мога да изкарвам пари по този начин“, споделя Маккан, който купил двустаен апартамент в Мидландс, Северен Лондон, за 237 хил. паунда миналата година, след като извлякъл печалба от GameStop по време на треската за меме акции.

Благодарение на програмата младежът печели допълнителни 575 паунда на месец, които по думите му са еквивалентни на 10%-20% от брутната му заплата.

„Исках жилището ми да бъде дом, но също и актив, генериращ доход“, казва Маккан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Ама виж го къв е дисциплиниран вовата, викаш го и веднага цъфна :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Тук няма да търсят съквартиранти, а Многопростокиро за да го пратят при Винету.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
дядя вова а.к.а. борката, спиш таварищ, я виж какво заглавие само...!! Поне 3 поста можеш да дръннеш! Разбираемо, сега сте в ступор, Кирил и Асен сложиха целият *** в контейнера с битовите отпадъци, уж ваши хора на резидента и решетников, пък то кво стана. Загубихте ума(не че сте го имали де) и дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още