IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към почивки и пътувания в страната е във възход и през март

Нощувките в местата за настаняване са с 80% повече спрямо година по-рано

16:12 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Завръща се интересът към почивки и пътувания в страната. Ситуацията за хотелиерския бизнес в България продължава да се подобрява и в началото на пролетта. Въпреки че все още ръстовете са далеч от стойностите преди пандемията, в Националния статистически институт (НСИ) регистрират през март увеличение при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите. Това става ясно от данните на НСИ за март, публикувани днес.

Собствениците на места за настаняване в страната регистрират все по-оптимистични показатели, затвърждавайки тенденцията за освобождаване от хватката на пандемията, която доведе до големи сривове в туристическия бизнес.

2022 година започна оптимистично за българските хотелиери след двугодишен период на спадове заради пандемията, ограничителните мерки и блокираните пътувания. Точно преди година статистиката отчете около 50-60% спад при всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите. В началото на тази година обаче ситуацията е съвсем различна. 

Позитивните тенденции по отношение на брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите бяха регистрирани и в края на миналата година заради коледните празници и отпуски. Спадовете, които наблюдавахме преди година, вече са в миналото и тенденцията е в положителна посока.

Февруари също беше успешен за българските хотелиери и за туристическия бизнес като цяло със значителни ръстове в постъпленията, броя на нощувките и на пренощувалите в хотелите.

Приходите от нощувки през март нарастват двойно до 52 млн. лв., като се увеличават със 111% в сравнение със същия месец на предходната година, когато постъпленията от нощувки бяха около 25 млн. лв.

Броят на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през март 2022 г., е 796 хил., или с 81% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българите са реализирали 515 хиляди нощувки, а чужденците - 281 хиляди.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Наблюденията показват, че туристите предпочитат да нощуват в по-луксозни хотели. През март в хотелите с четири и пет звезди са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42% - на българи. В местата за настаняване с три звезди са осъществени 17% от нощувките на чужди граждани и 30% - на българи.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през пролетния месец се увеличава със 70% в сравнение със същия месец на 2021 г. и достига 343 хиляди души. От тях българи са 249 хил. и са реализирали средно по две нощувки. Чуждите граждани са 94 хил. и са реализирали средно по три нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през март е 25%, като се увеличава с 10 процентни пункта в сравнение с март 2021 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 34%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 22%, и с 1 и 2 звезди - 15%.

През март, по време на продължаващата епидемична обстановка, в страната са функционирали 1717 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Спрямо година по-рано общият брой на местата за настаняване се запазва, а броят на леглата в тях се увеличава с 5,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още