IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на войната в Украйна е далеч

Ситуацията е патова – и двете страни все още не могат да приемат поражение

19:00 | 12.05.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин нямаше победа, която да празнува на 9 май - Денят на победата. Вместо това руският лидер е затънал в изтощителна и все по-унизителна война с неясен изход, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Преди голямата си реч на Червения площад в чест на победата във Втората световна война руският президент имаше три възможности - нито една от тях не беше добра. Той можеше да започне да отслабва войната в Украйна, което би включвало приемане, че Русия не е успяла да постигне повечето от целите си. Той можеше да се опита да сплоти войските и нацията без да обяви значителна промяна в политиката. Или можеше да ескалира конфликта на думи или дела – може би като обяви военна мобилизация или намекне за използване на ядрени оръжия.

Путин избра втората опция, което илюстрира колко е затънал. Той няма бърз път към победата, но поражението е неприемливо.

Като за пореден път нарече украинското правителство „неонацистко“, Путин се навря в реторичен ъгъл. В крайна сметка как можете да направите компромис с фашизма? Но Путин не е единственият лидер, който настоява, че продължава Втората световна война. В своята реч на 9 май президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че повтаря „ужасяващите престъпления на хитлеровия режим“.

Втората световна война изниква и в начина, по който САЩ и техните съюзници от НАТО мислят за конфликта в Украйна. Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс току-що обвини Русия, че „претворява фашизма“ от 30-те години на миналия век.

Огромен пакет от милиарди долари помощ за Украйна, който наскоро беше приет от Конгреса на САЩ, беше наречен „Закон за защита на демокрацията в Украйна“. Това беше умишлено напомняне на подобен американски закон от 1941 г., чрез който САЩ доставяха оръжие на Великобритания за борба с нацистите.

Съществува очевидна опасност от ситуация, в която и двете страни са се убедили - до известна степен - че се бият с нацисти. Това прави компромисът или мирното споразумение много по-трудни. Хитлер не получи „път за отстъпление“.

Втората световна война завърши с руски танкове в Берлин и самоубийството на Хитлер в бункера му. Но нацистка Германия не разполагаше с ядрени оръжия. Трудно е да си представим битка докрай в ядрената ера, когато "финалът" може да бъде Армагедон.

Реалността е, че зад реториката за нацистите има някакъв знак, че всички страни са приели, че „пълната победа“ не е възможна. Кремъл вече коригира своите военни цели. Първоначалната цел за превземане на Киев и обезглавяване на украинското правителство трябваше да бъде изоставена или най-малкото замразена за неопределено време. Русия има трудности да постигне дори своите коригирани военни цели - окупацията на Донецк и Луганск.

Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
и как да пишеш често, като си регистриран оня ден по заповед от някоя *** фабрика... хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А з автора няма да се съглася, изобщо няма да е дълга войната, до края на годината ще е приключила, ако не и по-рано. Мордорските opки губят по 1 батальон на ден, около 300 убити и 600 рабени. С тоя темп след 2 месеца ще са демилитаризирани. И още по-лошо, остана много малко работеща техника, коятп да пратят на фронта. На хартия има вдни бройки, а реално 2/3 от тях са окрадени и ръждясали тенекии от ссср. Мотивацията е критично ниска. Над 50% от биеприпасите вече са изчерпани, а за всичко по-далекобойно и модерно няма внос на части. Украинците са на другия полюс, получават помощи, морално са на върха и не само вечв вярват в победата, ами и почнаха да доминират. След 1-2 месеца полижението ще е още по-фрапиращо. М777 работят, а на такава дистанция, на която оперират, opките не могат да отвърнат. Озвен Джавелините и НЛоу, дойдоха и Панцерфауст. Идват и дроновете камиладзе Суичблейд и далекобойната артилерия от САЩ, дето уцелеа по джипиес коордунати. Много лош побой се очаква за opките. Ядрено оръжие няма да има, защото Китай е абсолютно против. Остават няколко месеца война. Само му вижте физиономията ба Пyттю от парада и я сравнете с наглата, злобна и безпардонна муцуна от преди 3 месеца. Вече изглежда като уморен и уплашен дъртак, разбрал колко дълбоко е загазил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Знаеш ли колко ме интересува какво те било дразнело бе, вчерашнорегистриран копейник с пълна кратуна с опорки?! По калъп сте всичките - знания нула, само опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
За това под всяка статия сте вие 3мата плюс оня Ватников. Повечето хора с акъл вече почнаха да не ви обръщат внимание и да не се занимават с вас. Кой нормален, ще гледа, кой кого е регистриран. Жалка работа. Аз рядко пиша, но не спирам да се дразня, че с ниското си ниво замърсявате иначе харесвания от мен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Немците и пуделите им, където и да ги поставиш, все Райх им се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Според мен беше до акъл, ами просто получава някакви пари. И понеже няма капацитет да работи друго се занимава с това. Хм, значи наистина е до акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
От 100 километра си личи, че си се регистрирал януари, за да правиш руска пропаганда в сайта. Не те обвинявам, акълът ти е толкова и ти не си виновен за това. Колкото до ситуацията на фронта, кремъскиятШизофреник стана за посмешище на целият свят. Повел армия от мажотретки срещу украинските спартанци. Даже Финландия и Швеция му се подиграват открито и въпреки злокобните му закани ще си подадат молбите за влизане в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
SnaGi
преди 1 година
Много си активен под всяка статия от сутрин до вече, но от 100км си личи, че бълваш едни и същи глупости всеки път и нямаш реална представа от ситуацията на фронта. Платен кхаковец....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
патова другпът... в последно време всякви говорещи глави си правят упражнения по темата... а снощи още един руски кораб е отишъл на... знаете къде! ае да видим след 10тина дена дали ситуацията ще е още патова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още