IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дръзкият криптоексперимент с TerraUSD е на ръба

Стейбълкойнът загуби паритета си с долара през уикенда и рискува да внесе нова порция хаос на и без това несигурния пазар на криптовалути

15:32 | 11.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За алгоритмичните стейбълкойни, за разлика от „по-традиционните“ си побратими, се предполага, че трябва да донесат спокойствие в хаоса на криптосвета. Вместо това инвеститорите в един такъв токен бързо започват да разбират, че може би са се оказали гръмоотвод за волатилността.

Вместо да се търгува за 1 долар, както се очаква от него, стейбълкойнът TerraUSD (или UST) започна да поевтинява през уикенда. Първо бе около 99 цента, а до понеделник вече стигна 60 цента, в сряда към 13 ч. българско време цената му вече е под 50 цента.

Какво разклати монетата на блокчейна тера е тема на разпалени онлайн дискусии. Проблемите дойдоха на фона на паралелни разпродажби на по-широкия криптопазар – включително и при биткойна, който достигна цена от под 30 хил. долара – и отстъпване на инвеститорите като цяло от рисковите активи, в това число и акции. Какъвто и да е катализаторът, случващото се определено не е за пренебрегване: има около 18,5 млрд. монети UST в обращение, по данни на CoinMarketCap – достатъчно присъствие, за да са възможни системни ефекти и върху други токени и протоколи.

До Куон, човекът зад UST, в миналото е обещавал да купи биткойни за до 10 млрд. долара като част от усилията да подкрепи монетата си, което още повече обвързва проекта с основата на пазара на дигитални активи.

„Ясно е, че има криза на доверието“, коментира Кайл Самани от Multicoin Capital. Той допълни, че за него не е сигурно дали UST ще оцелее. А това увеличава рисковете сегашните проблеми да се превърнат в една от най-големите криптоскандали в последно време.

Емитентите на конвенционални стейбълкойни като USDT или USDC на Circle, гарантират това, че монетите им са подкрепени от „реални“ активи като пари или високооценявани облигации при цена едно към едно. Тези токени поддържат паритет, защото – според теорията – могат лесно да се обменят за кеш или други високоликвидни парични еквиваленти.

Но алгоритмичните стейбълкойни се опитват да задържат цената си чрез комбинация от инструкции, вкарани в софтуерни програми, и активно управление. UST – която функционира в тандем със свързания токен луна – е най-популярната и най-противоречива монета сред този вид.

Механиката зад тера

В случая със стейбълкона на тера ако цената падне под 1 долар, трейдърите са насърчавани да разменят монети UST за луна, която премахва първите от обращение. А софтуерни програми се активират да правят същото. Ако цената нарасне над долар пък механизмът се прилага наобратно – премахва токени луна, за да се създадат еквивалентни нови UST.

Трейдърите, които се опитват да печелят от т. нар. арбитражни стратегии (при които инвеститорът едновременно купува и продава актив на различни борси – бел.  ред.)р, едовно разменят UST за луна и обратно, с което гарантират, че цената остава или е много близо до 1 долар. Друг фактор за ценовата стабилност на UST е криптоеквивалента на надпазарните лихви, предлагани чрез Anchor Protocol – „децентрализиран кредитор“, построен върху блокчейна на тера. Anchor предлага лихви от около 20% върху депозити в UST, което е значителен стимул за търсене на токена.

Но през уикенда всички тези механизми спряха да работят и UST загуби паритета си с долара, а луна също поевтиня. Това доведе до редица намеси на пазара от страна на Куон и т. нар. съвет на консорциума Luna Foundation Guard (LFG) – неправителствена организация, в която Куон е вписан като директор. Той не е върнал отговор на запитване за коментар по въпроса.

„Най-големите губещи от всичко това ще са инвеститорите на дребно, които не са разбрали риска, който поемат“, коментира Самани от Multicoin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да бе, та са виновни че си прозз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Така е. BlackRock направиха огромна спекулация и завлякоха сума ти народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още