IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от хакерската атака срещу "Български пощи" още не са оценени

Унищожен е архивът на дружеството, 300 компютри са извън строя и не могат да се ползват

18:01 | 11.05.22 г. 2
<p>
	Вицепремиерът Калина Константинова.<em> Снимка: БГНЕС/Зара Русева</em></p>

Вицепремиерът Калина Константинова. Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Близо месец след хакерската атака срещу „Български пощи“ щетите от нея още не са оценени. Това стана ясно по време на изслушването на вицепремиера Калина Константинова, в чийто ресор са пощите, министъра на е-управлението Божидар Божанов, бившият директор на пощите Деян Дънешки и новият директор Богдан Теофанидис в парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Константинова посочи, че според доклад, който е получила по-рано днес, около 30 компютъра са извън строя и не могат да се ползват повече. Ще се търсят дарения на компютри, за да тръгне работата в засегнатите стотици пощенски станции.

От думите ѝ стана ясно също, че „Български пощи“ е било ударено с криптиращ вирус и е имало бележка за откуп, но без посочени конкретни числа за сумата.

Унищожен и архивът на пощите, вкл. резервните копия. Това, че дружеството е работило паралелно и на хартия спасява положението, стана ясно от отговорите на Константинова, Дънешки и Божанов пред депутатите от комисията.

Вицепремиерът посочи, че точно заради лошото управление, довело до оголване и уязвимост на системата на пощите, е решила да смени ръководството. Системата страда от хронично недофинансиране, заради което не са правени капиталови разходи и инвестиции години наред, подчерта тя.

Константинова припомни, че „Български пощи“ влезе в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще се финансира със средствата от ЕС за възстановяване след коронакризата. Дружеството ще получи общо 101 млн. лева, от които 68 млн. лева ще отидат за модернизация и дигитална трансформация и инфраструктура.

Тя допълни, че още през тази година ще започнат да се предлагат някои ключови и полезни услуги в малките населени места, какъвто план обяви наскоро.

Калина Константинова допълни, че „Български пощи“ отчита загуба от 13 млн. лева за миналата година, докато в бизнес плана е заложена печалба от 100 хил. лева. За тази година предишното правителство не е приело бизнес план, а от първите отчети отпреди кибератаката се вижда, че загубите даже се увеличават.

Министър Божанов допълни, че предоставеният капацитет на „Български пощи“ в държавния облак след хакерската атака е временен. Институцията няма да мигрира към него, тъй като предоставя възмездна услуга.

По думите му този облак работи и повечето от администрациите ще мигрират към него.

Припомняме, че хакерската атака срещу дружеството беше осъществена на 16 април, точно при изплащането на пенсиите. Съветникът на Константинова Васил Величков, който е ИТ експерт, обясни, че атаката е започнала с проникване в мрежата на "Български пощи" още на 4 април. Сканирани са всички сървъри и са инсталирани допълнителни инструменти за зловреден код. На 5 април е извършен тест и атаката е разгърната на 16 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Бах тая хакерска атака ... Милиони пенсионери не могат да си вземат пенсиите ... Заради Путин ... И каква е атаката ????ДДоС .... Теч на лични данни ...Или дядо Еконтий иска да кешира ....????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
от путин и русия друго не може да се очаква за съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още