IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания постигна ново споразумение в отбраната с Финландия и Швеция

Борис Джонсън обеща подкрепа за въоръжените сили на двете страни, ако те бъдат нападнати

22:51 | 11.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън съобщи в сряда, че е договорил нови сделки с Швеция и Финландия за заздравяване на европейската сигурност, като е обещал подкрепа за въоръжените сили на двете страни, ако те бъдат нападнати, предава Ройтерс.

Джонсън подписа новите декларации, определени от Великобритания като „стъпка за промяна на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността“. Той каза това по време на посещението си в Швеция и Финландия в сряда.

„В случай на природно бедствие или на нападение срещу някоя от нас, ние ще се притечем на помощ, включително с военна помощ“, каза Джонсън на пресконференция в Хелзинки.

Нашествието на Русия в Украйна наложи преосмисляне как Швеция и съседна Финландия да защитят националната си сигурност.

Очаква се и двете страни да се присъединят към НАТО, но и двете са разтревожени, че ще бъдат уязвими, докато молбите им бъдат разгледани, което може да отнеме една година.

В отговор на въпрос дали Финландия провокира Русия с присъединяването си към НАТО финландският президент Саули Нинистьо заяви, че руският президент Владимир Путин ще бъде виновен, ако бъде взето решение за присъединяване към военния алианс.

Швеция също получи уверения за подкрепа от САЩ и Германия.

По-рано през деня на пресконференция с Джонсън шведският премиер Магдалена Андерсон заяви: “Войната в Украйна принуждава всички ни да вземаме трудни решения. Но суверенните страни трябва да са свободни да вземат тези решения без страх, влияние или заплаха от ответни действия.

Великобритания съобщи, че новите споразумения ще засилят споделянето на разузнавателни данни и ще ускорят съвместните военни учения и изпращане на терен.

Джонсън заяви, че естеството на всяка помощ ще зависи от искането на другата страна. Той обаче допълни, че НАТО е отбранителен съюз.

„НАТО не създава заплаха за никого. Той е създаден за целите на взаимната отбрана“, каза британският премиер на пресконференция в Хелзинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ново споразумение е за неграмотните. В историята има вече такива споразумения и резултата е Швеция = много миролюбива страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Хитро. Иначе рискуваха сценариите на Грузия и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още