IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на "Северен поток 2" - 11 млрд. евро погребани в Балтийско море

Уебсайтът и телефоните на проектната компания са закрити, служителите - уволнени и дори не е ясно кой носи отговорност в случай на щети

08:25 | 12.05.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

11 млрд. евро се оказаха погребани на дъното на Балтийско море, пише в свой коментар германското издание Die Zeit. Става въпрос за газопровода "Северен поток 2", чието строителство е напълно завършено, но бъдещето му се оказа повече от неясно.

На дъното на Балтийско море лежи тръбопровод с дължина 1230 километра, който имат капацитет да пренасят по 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. И двете тръби са напълнени с газ и стояха в очакване да получат зелена светлина за търговската експлоатация.

Няколко месеца Берлин забави решението си, докато проектната компания Nord Stream 2 AG, регистрирана в Швейцария, не създаде свое дъщерно дружество на територията на Германия. Сега базираната в Шверин Gas4Europe е безполезна, след като процедурата по сертифициране беше спряна, когато на 22 февруари Москва призна независимостта на самообявилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

Само два дни по-късно Русия навлезе в Украйна и изглежда това вече е краят на един от най-спорните енергийни проекти в Европа в последните години. След началото на войната нито правителството на Млекенбург - Предна Померания, където "Северен поток 2" влиза на германска територия, нито федералното правителство искат да имат нещо общо с газопровода.

Източник: Bloomberg

В тръбите в момента има около 360 млн. куб. метра природен газ, чиято цена на спот пазарите в момента приближава 400 млн. евро, пише още Die Zeit. Еколозите предупреждават, че този факт крие опасност за екологични щети.

Кой обаче може да поеме отговорността? Западноевропейските финансови акционери в проекта Shell ,  OMV, Engie, Uniper и Wintershall DEA вече отписаха активите в него, а Nord Stream 2 AG подаде заявление за несъстоятелност в съда в Цуг. Уебсайтът на проектната компания вече не работи, телефоните за контакт са спрени, а всички 109 служители вече са без работа. Потърсен от Die Zeit говорителят на Nord Stream 2 AG коментира от личния си телефон, че всички сметки на компанията и комуникационните канали са блокирани заради санкциите срещу Русия.

Когото и да попитате - министерствата, Федералната мрежова агенция, строителя или оператора на газопровода, какво следва сега, отговаря, че ситуацията е неясна и липсват регулации в тази насока. Не е ясно дали тръбите ще трябва да бъдат демонтирани, ако няма да бъдат използвани, нито кой би платил за тази дейност, ако се стигне до там.

Евентуален правоприемник на Nord Stream 2 AG би трябвало да бъде "Газпром".

В момента единствено Gascade - германската газопреносна компания, има служители, които следят какво се случва в приемната станция на газопровода в Лубмин.

Според адвоката по енергийно право Кристиан Хелд няма нужда тръбите да бъдат премахнати, ако не причиняват конкретни щети. Екологичната асоциация Nabu обаче е на мнение, че оставането на газопровода на дъното на Балтийско море крие рискове. Тръбите са стоманени и обвити с пластмасово покритие. Когато спре поддръжката на проекта, пластмасовото покритие на тръбите ще бъде разядено, а стоманата ще ерозира от морската вода. А това е заплаха за екосистемата.

Течовете от метан също не трябва да бъдат пренебрегвани - този газ е няколко пъти по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид. При подобен инцидент държавата първо трябва да поиска от собственика да отстрани проблема, а ако не успее - да покрие сама щетите, а след това да си търси парите от собственика. Подобни спорове обикновено се решават в съда.

Строителни проекти от подобно измерение обикновено имат безсрочно разрешително, коментира адвокатът Рюдигер Небелзик, който представляваше Nabu в битката ѝ срещу одобрението за строителството на газопровода. При одобрението за строеж на вятърните турбини нещата стоят по различен начин - предвидено е за определен период, след който съоръженията се демонтират.

Газът в тръбите може да бъде изтеглен, обясняват от Gascade, но не е ясно кой трябва да го направи. Die Zeit посочва, че вероятно "Газпром" ще трябва да отпише тези количества. Но освен това процедурата предвижда почистване на тръбите от остатъчните вещества, за да не възникне пожар по газопровода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
редно е да спрем и южен поток... очевадно е че и Мутрата ни набуда с няколко милиарда бюджетна пара, но ще го преживеем и ще си ги избием, ние все пак сме в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Интересни практики от собствения си дом искаш да прилагаш другаде, копейнико ***. :)))) Да не ти спрат джобните само внимавай, от ревност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Kiro_100
преди 1 година
Да ти *'б'а м'а'й'к'а'т'а ...В м'а'з'н'и'я ... Г'ъ'з ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 1 година
След толкова усилия, САЩисаните най-накрая успяха да го убият!!! Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Както казва Дядо Коледа - Хо Хо Хо. А едни мижитури тука се надпреварваха да се плюнчат кога тръгвал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
имали излишни пари... дали. Трябва ли да ни пука за проблемите на северните варвари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Momchil_Matev
преди 1 година
Германска зелена еко истерия... Като всичко. Периодът на разпад на пластмасата е някъде над 100 години. Така, че ще почакаме доста докато ръждяса NS2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
mick
преди 1 година
Сега като спре газа през Украйна.. дали пък СП2 няма да възкръсне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още