IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Мярката с отстъпка за горивата е нелогична и ще засили инфлацията

Със сваляне на цените се насърчава потреблението, посочи Юлиян Войнов

10:09 | 12.05.22 г. 12
Финансист: Мярката с отстъпка за горивата е нелогична и ще засили инфлацията

Идеята за 25 стотинки отстъпка на литър гориво до 50 литра на човек е нелогична и е по-вероятно да засили инфлацията, отколкото да я успокои. Има няколко проблема с тази мярка – странно е да се бори инфлация, като се въздейства директно върху цените. Този коментар направи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиян Войнов.

Мярката с горивата

„Инфлацията е следствие от високо потребителско търсене и за да има успокояване политиката трябва да е в посока задържане на потреблението. Със сваляне на цените то се насърчава, което е точно обратното на това, което трябва да направим“, посочи той.

Финансистът е убеден, че тази политика е много трудна за следене и контрол като администриране. Войнов изрази опасения, че не е ясно как ще се контролира това ограничение от 50 литра. „Излиза, че всяка бензиностанция трябва да има база данни, в противен случай всеки може да вземе 50 литра по няколко пъти“, смята той. Войнов подчерта, че такава мярка едва ли ще повлияе на положението на групите с ниски доходи, а по-скоро ще облагодетелства хора с високи доходи, които пътуват редовно.

Целта на протестите

Що се отнася до протестите на превозвачите, Юлиан Войнов смята, че исканията им са неоснователни и вижда по-скоро политическа мотивация зад тях. Той обърна внимание и на ситуацията с качеството на пътната мрежа и намеренията на управляващите да повишат тол таксите.

„Никъде в Европа няма толкова ниски тол такси, а тежкотоварните камиони най-много рушат пътищата и е логично те да плащат най-много. Тол таксите, които трябваше да важат още преди години, особено за тежкотоварните превозни средства, бяха намалени, а някои пътища бяха освободени. В резултат основният трафик се премести на второкласните пътища, където няма тол такси, и те станаха непроходими и в момента буквално се унищожават, защото не са пригодени за такива товари“, заяви той.

Финансистът отбелязва, че очакваните приходи от тол такси са възлизали на 1,5 милиарда лева, но вместо това те са едва една трета от приходите за винетки, което означава, че не работят.

Пътят към еврозоната

Войнов коментира и скептичните настроения относно предстоящото влизане на България в еврозоната и определи аргументите за евентуално вдигане на цените и намаляване на доходите като „лозунги плашила“ и „най-обикновена пропаганда от среди, които не искат България да се развива и да има европейско бъдеще“.

„Освен че сме задължени да влезем в еврозоната по договор, това е и цивилизационен избор. Влизането в еврозоната поставя държавите там на друго ниво и води до по-голяма взаимообвързаност между тях, включително с уеднаквяване на техните бизнес цикли, с единна парична и икономическа политика. Това е един клуб, който с мощта на своите икономики може да постига много по-лесно договорености“, отбеляза финансистът.

Като пример Войнов посочи опита на държави като Латвия, Литва и Естония, където инфлацията е траяла съвсем кратко време след влизането им в еврозоната. Той добави, че в момента светът се намира в изключителна икономическа ситуация, но това не е следствие от проблеми, свързани с еврозоната. „Инфлационния цикъл започна още миналата година, когато Русия предизвика скок в цените на енергийните източници чрез намаляване на предлаганите количества, тъй като явно още тогава се е готвила за война“, смята той.

Ще стигнат ли 1,5 милиарда лева от държавата като антиинфлационни мерки? Влошават ли се параметрите на новия държавен дълг? Какви са икономическите ефекти от войната?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
Като се качат цените с над един лев и пуснеш 50 стотинки компенсация, как носърчаваш потреблението... Tиkво експертна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Setver
преди 1 година
Дотирането и субсидирането бяха нещата които не трябва да възстановяваме и бяха прилагани при комунизъма. Това ще доведе до инфлация и дефицит, и от двете дефицита е по-лошото нещо. Нека горивата да си се търгуват свободно на свободния пазар на пазарна цена, нали затова се борим всички вее 30г. по пътя на прехода и реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още