IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неволите за биткойна продължават с двуцифрени понижения на цената

Цената на стейбълкойна TerraUSD остава занижена до 0,56 долара, а свързаната криптовалута луна изтрива почти цялата си цена със спад от над 97%

10:55 | 12.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна тества нова граница с поредната порция разпродажби на криптопазара в сряда и четвъртък на фона на проблемите около стейбълкойна TerraUSD.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтрива близо 14% за последните 24 часа, достигайки цена от 26 592 долара минути преди 10 ч. българско време. Това е най-ниското му равнище поне от декември 2020 г., съобщава Bloomberg.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Двуцифрени понижения има и сред останалите криптовалути – етерът изтрива над 21%, рипълът над 26%, соланата над 34%. Доуджкойнът поевтинява с близо 30%, а шиба ину с близо 35%.

Цената на стейбълкойна TerraUSD остава занижена до 0,56 долара, а свързаната криптовалута луна изтрива почти цялата си цена със спад от над 97%.

Криптопазарът понася тежки загуби за седмицата, а настроенията остават минорни. Стейбълкойните са ключов елемент на криптопазара. Заедно различните монети представляват активи за над 100 млрд. долара и растящата загуба на доверие в тях може да се окаже ключов тест за екосистемата на дигиталните активи като цяло.

Цената на TerraUSD (UST)се движи между 30 и 90 цента през последната седмица. Надеждите са в усилията на поддръжниците на токена да наберат около 1,5 млрд. долара, за да подкрепят цената, след като тя наруши паритета си с щатския долар през уикенда.

„Падението на стейбълкойна UST въздейства на криптопазара до голяма степен“, коментира Едул Пател, главен изпълнителен директор на инвестиционната платформа Mudrex. И макар биткойнът в миналото бързо да се е възстановявал от такива сривове, този път може да поевтинее още, прогнозира той.

„Дали пазарът се плаши от това, което се случва с тера? Отговорът е да“, казва на свой ред Крейг В. Джонсън от Piper Sandler.

Настроенията на криптопазара бяха засегнати и от завишената американска инфлация, която навежда на мисълта за бъдещи по-агресивни увеличения на основната лихва – неблагоприятна среда за рисковите активи. „Има огромен страх на криптопазара“, казва Маркус Сотириу, анализатор на брокера GlobalBlock.

Зоната около 30-те хиляди долара е „особено чувствителна“ за биткойна, посочва Джеймс Малкълм, ръководител валутни борси и криптопроучвания на UBS.

Междувременно акциите и облигациите на Coinbase Global Inc. достигнаха нови дъна в сряда, сигнализирайки за скептицизма на инвеститорите относно бъдещето на борсата на мечия пазар. Компанията отчете по-ниски от очакваното приходи и предупреди, че търгуваните обеми и месечните потребители, извършващи трансакции, ще се намалят още през второто тримесечие.

Според Джонсън от Piper Sandler това също е друго притеснение за пазара, тъй като става въпрос за най-голямата криптоборса в САЩ.

И въпреки това мнозина от инвеститорите призовават за търпение, като се има предвид, че биткойнът е преминавал и друг път през такива цикли на поевтиняване и поскъпване и след това е успявал да се възстанови.

„Вярваме, че биткойнът ще се възстанови и че все още сме в ранните етапи на този нов интернет на стойността“, коментира Алекс Тапскот, управляващ директор на Ninepoint Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Бъркаш Луна с Тера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
tetris12
преди 1 година
Еквадор ще поддържа миража
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 година
Стейбъл, стейбъл...колко да е стейбъл. Преди 1 седмица 120$, днес 20 цента :)На заглавните страници на основните крипто форуми, горещи линии за помощ на самоубийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още