IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не прие нулева ставка на ДДС за храни, лекарства и енергоносители

Предложенията на "Възраждане" бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и от ДПС

11:36 | 12.05.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане" за нулева ставка на ДДС за основни храни, лекарства и енергоносители. 

"За" бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", 66 народни представители -"против", 48 се въздържаха, предава БТА.

С промените се предлагаше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарства и медицински изделия.

Цончо Ганев от "Възраждане" разкритикува, че четири месеца управляващата коалиция отказва да обсъди законопроекта, който предвижда лекарствата да са с нулева ставка. „Повече от два месеца имаме бушуваща финансова криза у нас и в целия свят“, добави той. 

„Вашето предложение е неизпълнимо, популистко“, отговори му Искрен Митев от "Продължаваме Промяната". Има хора, които разбират от това, работят, ще вземат най-добрите мерки, препоръча представителят на управляващите.

От "Има такъв народ" както и вчера, така и днес, отново настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите или негов заместник. „Да знаем ще правим ли нещо с ДДС, ще го променяме ли, да знаем какво да правим с този законопроект", обясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански поиска от председателя на Народното събрание да не се допуска, когато се разглежда конкретен закон, да има обща политическа пропаганда.

Законопроектът е внесен от депутати, така че не е наложително присъствие на членове на Министерския съвет, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, ако се приеме нулевата ставка, каза председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че според Министерството на финансите тя би била около 2 милиарда лева. "Що се отнася до това дали предложенията на "Възраждане" са неосъществими, времето ще покаже, още повече че в ЕС има вече практика за нулева ставка на ДДС върху храните и лекарствата", каза Костадинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ert
преди 1 година
ДДС-то в БГ-то може да е намалено само за туризъм, кръчми и хазарт. Това е така вече години, какво се учудваме? По белия свят е не е така, но при нас явно още властват кръговете с интереси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Добре е да се вдигне и останалото намалено ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още