IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската бежанска политика на ЕС: Разделяй и отлагай

Различното отношение към търсещите убежище от Украйна и Сирия и Афганистан подклажда обвинения в расизъм

16:17 | 12.05.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украински бежанци в Полша. <em>Снимка: Robert Ghement/Bloomberg</em></p>

Украински бежанци в Полша. Снимка: Robert Ghement/Bloomberg

Що се отнася до бежанците, посрещането на бягащите от войната в Украйна от Европейския съюз (ЕС) е изключение от едно доста смъртоносно правило. Милионите украинци, спасили се от войната в различни държави от ЕС, получават много различно посрещане от бежанците, които бягат от конфликти другаде, например Сирия или Афганистан. В някои от тези войни членки на ЕС са директни участници.

При предишни бежански вълни членките на ЕС демонстрираха желание да спрат притока на търсещи убежище, пише Politico.eu. Същевременно на украинците бързо им се даде временен статут, който им осигурява почти същите права на живот и труд в ЕС, както на гражданите на страните от блока.

За първи път ЕС предоставя такива права на бежанци съгласно законодателен механизъм, който беше въведен през 2001 г. след Балканските войни като отговор на притока на хора от Западните Балкани.

Отговорът на ЕС на войната в Украйна е в рязък контраст с реакцията на други бежански вълни – например заради войната в Сирия и при превземането на Афганистан от талибаните миналото лято след изтеглянето на западните сили от страната. Макар че бежанците от тези две страни са десетки хиляди, специалният законодателен механизъм не беше активиран, а по-широки усилия се прилагаха за предотвратяване пристигането на търсещи убежище.

Това различно отношение подклажда обвинения в расизъм и вътре в ЕС, и извън него.

„Руско-украинската война разкри грозното лице на Европа. Тя показа расизма си срещу арабските и африканските мигранти, въпреки всички лозунги за правата на човека“, коментира Марва Ел-Шинауи, която води рубрика в Daily News Egypt. Според нея европейските правителства изглежда вярват, че защитата на бежанците е право само за европейците, а представителите на други раси не са „човешки същества“.

Независимо дали несъответствието в отговора е индикация за расизъм, това повдига важни въпроси за едно от най-сериозните незавършени неща в ЕС – управлението на миграцията, особено когато става въпрос за хора, търсещи убежище от конфликт или преследване, пише медията.

Дали настоящата криза, която вече размести коалициите между страните от ЕС, ще отбележи стъпка към промяна на нагласите? Ще се разшири ли съпричастността към украинците към онези, които бягат от други конфликти?

Неправителствени организации и експерти са скептични.

Напливът на бежанци от Украйна е последното от поредицата шокиращи и смъртоносни събития през последното десетилетие, които предизвикват призиви за реформа на миграционната политика на ЕС. Всички предишни усилия се провалиха заради междуправителствени спорове, тъй като някои държави не желаят да приемат чужденци.

Остава да видим дали тласъкът за промяна, създаден от най-голямата бежанска криза след Втората световна война, ще има същата съдба.

Ако шокът и състраданието са всичко, което е необходимо за изготвянето на миграционна политика в целия ЕС, блокът вече щеше да има такава, пише медията. Шок и състрадание имаше, когато потъна 27-метрова риболовна лодка с 800 души на борда край бреговете на о. Лампедуза през 2015 г. Корабът беше подал сигнал за бедствие и близкият португалски контейнеровоз „Крал Якоб“ отговори на него. Повечето пътници загинаха, след като неопитният капитан на плавателния съд с мигрантите случайно се блъсна в борда на масивния контейнеровоз.

Спасителите "буквално се опитваха да намерят живи хора сред мъртвите, плаващи във водата", каза тогава премиерът на Малта Джоузеф Мускат след трагедията. Само 28 души бяха извадени от морето живи, включително капитанът, който получи 18-годишна присъда за непредумишлено убийство и трафик на хора. За миграционната политика обаче – нищо.

Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
пак ли лъжеш бе, утаечен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
повече би ти отивал аватар със символа на магистралите ... : )))... *** да развява националния флаг е доста фрапиращо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 1 година
От цивилизованите украинки нито една не се хвана на работа по черноморието за 1000лв заплата, макар че в украйна заплатите масово са били по $100-150!Май ако бяха настанени в бежанските лагери като авганистанците а не в хотелите безплатно, тогава може би щеше да им се доработки и сами да я потърсят в бюрата по труда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
не се заяждам ... само питам. Не съм адвокат. но е добре да знам ако жената започне да ми създава ядове? :) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
как дете под 18 минава само границата ... законно? ..без придружител? поне в България това не е възможно, закона изисква да има придружител и още няколко документа освен паспорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Тук си прав... изобщо няма база за какъвто и да е расизъм! Редно е сирийците да бягат в мюсолмански държави. Но ако на джендърите не им харесва това, аз съм ОК да го представим и като полово равенство... взехме една камара мъже от Сирия/Афганистан, време е да вземем и малко жени и деца за баланс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Редно е мюсюлманските бежанци да се насочват към мюсюлмански държави. За да не се напрягат културно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Имам и друг въпрос- можете ли да направите разликата между онова 8 годишно непридружено момченце от Украйна, което САМО премина през ТРИ държавни граници, само с една раничка на гърба си, в която обаче мАйкА му е поставила международният паспорт на детето и то съвсем ЗАКОННО преминава и трите граници, м, и поведението на хората от видеото на унгарската полиция... Това ли е ''расизъм''- дори по време на война, детето ЗАКОННО да премине през ТРИ държавни граници на ТРИ отделни европейски държави, със законния му международен паспорт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
https://,,,.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8&t=84s Да видим дали можете да направите разликата- това са ''сирийските бежанци''- хвърлят на релсите на гарата в Будапеща подадената им БУТИЛИРАНА ВОДА и я хвърлят съвсем умишлено...Видеото е на унгарската полиция, а не е заснето от някой криз/в/озащитник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...Милионите украинци, спасили се от войната в различни държави от ЕС, получават много различно посрещане от бежанците, които бягат от конфликти другаде, например Сирия или Афганистан....'' Така ще е и това е напълно естествено. Украинците са европейски народ, който не ходи с бурки, масово не изповядват ислямски радикализъм, а християнската религия- независимо католици, протестанти или източноправославни. Това значи, че се вписват в европейския цивилизационен код, защото не са против нормите на европейските общества да не се придвижват по европейските улици, омотано в дрехи, от които им се виждат само очите. До сега по нашите тв репортажи не видях нито една забулена с фередже/ бурка украинска бежанка. Много по-лесно се вписват в начина на живот в Европа и не лъжат за професията си- която украинка твърди, че е учителка/ шивачка или с друга професия, е точно с тази професия. Затова веднага могат да се впишат в ЕС трудов пазар и да работят по време на бежанския си статут. Досега не видях НИТО ЕДНА украйнска бежанка да постъпва по този начин- https://***.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8&t=84s Имигрантите от видеото и бутилираната ВОДА ли считат за ''нехалал'' храна и защо я изхвърлят на релсите, а... Такова поведение някой да е видял от украинските бежанки, защото аз НЕ съм видяла такова примИтивно поведение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още