IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат се по-евтини винетки и тол такси за второкласните пътища

От тол такси и включването на пътища от втори клас приходите ще се увеличат с около три пъти в сравнение с отчетените за 2020 г. и 2021 г., се посочва в проекта

14:53 | 12.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

До 13 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта на постановление на Министерския съвет за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Целта на промяната е актуализация на размера на таксата за изминато разстояние - тол такса за пътни превозни средства (ППС) на постановление от 2019 година, съобщи на сайта си правителството.

Изменението на нормативния акт ще доведе до увеличаване на приходите от тол такси и налагане на тол таксуване за пътищата втори клас, които в момента са с нулева ставка, пише в мотивите.

Приходите от пътни такси, чието предназначение е за изграждане/поддържане на републиканската пътна мрежа, се формират от винетните такси за леките превозни средства, независимо от това, че въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните пътни превозни средства.

Промяната в размера на тол таксите ще увеличи приходите с около три пъти в сравнение с отчетените за 2020 г. и 2021 г., се посочва в проекта. Така ще бъде постигнат справедлив подход при разпределение на разходите за изграждане на нова и поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура в страната в съответствие с принципите „ползвателят/замърсителят плаща“.

С приемането на проекта за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата на база изминато разстояние (тол такса).

                     Актуализирани размери на таксата на база изминато разстояние (тол такса)

С приемането на проекта на постановление на Министерския съвет за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата на база изминато разстояние (тол такса):

С приемането на проекта за изменение на тарифата ще бъдат актуализирани размерите на таксата в съответствие със Закона за пътищата: 

Увеличаването на размера на таксите ще доведе до увеличаване на приходите от пътни такси, а оттам и нарастване на финансовия ресурс, който ще се вложи за рехабилитация и поддържане на пътната инфраструктура, съответстваща на европейските стандарти. В резултат на това ще се повиши безопасността и комфортът на пътния трафик, коментират експертите на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
oio
преди 1 година
Като цяло добре, но могат да се коригират още няколко неща. Защо остава тази огромна разлика в цената между годишната и месечната например винетки? Вече няма разходи за лепенки за джамовете, т.е. таксата може да е пропорционална на времето. Аз лично с 2-3 месечни винетки мога да се оправя за цяла година, но тези несъразмерни цени ме карат да плащам за цяла година без да искам да го правя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още