IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва постепенно да премахва облекченията за държавната помощ заради Covid

Държавите от ЕС ще могат да прилагат различни мерки за подкрепа на бизнеса и инвестициите до края на 2023 г.

14:58 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) започва постепенно да премахва облекчените правила за държавната помощ, които въведе заради COVID-19, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Правилата за държавната помощ на Европейския съюз (ЕС) бяха променени през март 2020 г., за да могат държавите от блока да подкрепят икономиките си заради разпространението на коронавируса и неколкократните блокади, които целяха да се ограничи разпространението му.

Първоначално ЕК увеличи възможностите за държавна подкрепа за научни изследвания, изпитване и производство на продукти, свързани с борбата с разпространението на коронавируса. Впоследствие бяха направени няколко промени във временната рамка за държавната помощ, с което се разшири обхвата ѝ, за да се подкрепят бизнесите, частните инвестиции и хората със заеми и безвъзмездни средства.

Сега се предвижда мерките, свързани с научните изследвания и производство на продукти за борба с разпространението на COVID-19, да действат до 30 юни тази година.

Мерките в подкрепа на инвестициите ще могат да продължат до края на настоящата година, а възможностите за преструктуриране на заеми – до средата на 2023 г. До края на следващата година могат да продължат да се прилагат мерки в подкрепа на платежоспособността, предвижда Комисията.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че Комисията е приела над 1300 решения в контекста на пандемията от коронавирус и е одобрила почти 950 национални мерки на стойност близо 3 трлн. евро под формата на държавни помощи. От тях обаче действително са разходвани 730 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още