IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намали газовите доставки за Германия

Това се случва, след като вчера Русия наложи санкции на "Газпром Германия"

15:58 | 12.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия е намалила доставките на природен газ за Германия в отговор на санкциите на Европа заради войната в Украйна, което накара министър от германското правителство да обвини Москва, че използва енергийния си износ като „оръжие“, предава Bloomberg.

Подразделение на „Газпром“, което беше иззето от Германия, вече не получава целия договорен обем, съобщи германският министър на икономиката Роберт Хабек, който е и вицеканцлер в управляващата коалиция в Берлин. Той омаловажи последиците, като заяви, че най-голямата икономика в Европа получава газ от алтернативни източници и може да се справи с нарушените доставки.

Решението на Русия да санкционира „Газпром Германия“ показва, че „конфронтацията заради енергията е оръжие“, заяви Хабек в реч пред долната камара на парламента в четвъртък. „Енергията може да бъде използвана силно в икономически конфликт“, допълни той.

Намаляването на доставките за подразделението е поредната ескалация на конфликта между Европа и Русия заради енергията. Цените на природния газ в региона нараснаха след германския отговор и нарушенията по ключов транзитен маршрут през Украйна. Русия вече спря доставките за Полша и България заради спор по условията за плащане.

Германия е най-големият купувач на руски газ, който в момента съставлява около 35% от общите доставки за страната спрямо над половината преди нашествието в Украйна в края на февруари.

Горивото е ключова част от енергийния микс на най-голямата икономика в Европа. Около 15% от електроенергията в Германия се генерира от газ спрямо под 9% през 2000 г., тъй като страната се отказва от ядрената енергия и въглищата.

Горивото е от много важно значение и за отопляването на домовете и за индустриалните процеси в химическия и фармацевтичния сектор. Газпром Газпром

Москва забрани сделки с „Газпром Германия“ и различните ѝ филиали, които сега са под контрола на германския енергиен регулатор. Сред тях са доставчикът на енергия Wingas, базираното в Лондон търговско подразделение на „Газпром“ и EuRoPol Gaz, собственик на полската част от газопровода „Ямал-Европа“, свързващ Русия и Германия.

„Ситуацията е такава, че газовият пазар може да компенсира загубата на газ от Русия“, заяви Хабек.

Миналия месец Германия временно пое контрол върху „Газпром Германия“, за да си осигури доставки. Повечето компании в групата са подложени на натиск, след като клиенти и бизнес партньори отказаха да правят бизнес с тях заради нашествието на Русия в Украйна. Това увеличи вероятността собственици на ключова европейска енергийна инфраструктура да не оцелеят.

„Следим внимателно ситуацията“, каза Хабек пред депутатите. „Подготвихме се за това положение, аз и федералната газопреносна агенция ще ви информираме до края на деня“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Жега идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още