IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните заеми в САЩ достигат най-високото си ниво от юли 2009 г.

При 30-годишен ипотечен кредит в размер на 300 000 долара купувачът ще трябва да плаща по 1666 долара на месец, с 384 долара повече, отколкото в края на 2021 г.

19:15 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ скочиха отново, удължавайки периода на покачване, който отблъсква редица потенциални купувачи от жилищния пазар, пише Bloomberg.

Средната лихва върху 30-годишен ипотечен кредит достига 5,3% спрямо 5,27 на сто от миналата седмица, достигайки най-високото си ниво от юли 2009 г., посочват от ипотечната агенция Freddie Mac.

Ръстът при лихвите беше предшестван от увеличената доходност по 10-годишните американски държавни облигации, която миналата седмица достигна 3% за първи път от 2018 г. Потребителските цени в САЩ в същото време се повишиха над прогнозите през април, което сигнализира, че Федералният резерв ще трябва да бъде агресивен в усилията си за ограничаване на инфлацията. Тъй като Фед повишава основните лихви, се очаква да има ръст и при цената на ипотечните кредити.

По-високите лихви ще окажат по-голям натиск върху купувачите да бързат да сключат сделки преди заемите да станат още по-скъпи. Други отлагат търсенето на жилища, след като изчисляват, че не могат да си позволят по-големи разходи за ипотеки.

ипотеки ипотеки

При един средностатистически 30-годишен ипотечен кредит в размер на 300 000 долара кредитополучателят ще трябва да плаща по 1666 долара на месец, с 384 долара повече, отколкото в края на миналата година.

Много купувачи, които не разчитат на ипотечните кредити, в това число и инвеститорите в имоти, не се влияят от увеличените лихви, така че ще продължат да правят покупки, изтъква Грег Макбрайд, старши финансов анализатор в Bankrate.com.

Ипотеките с регулируема лихва (ARM) стават все по-популярни като по-евтин вариант. Миналата седмица този вид заеми достигат най-големия си дял от общите молби за жилищен кредит от 2008 г. насам, показват данни от Асоциацията на ипотечните банкери.

Текущата средна стойност за петгодишните ARM в момента е 3,98%, спрямо 3,96% за миналата седмица, изтъкват от Freddie Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още