IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски закон може да изстреля петролните цени до 300 долара за барел

Съществува вероятност NOPEC да има обратен ефект за американската петролна и газова индустрия, предупреждават от брашна

22:09 | 12.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако САЩ приемат законопроекта за забрана на картелите за добив и износ на петрол НОПЕК (NOPEC), предназначен да проправи пътя за съдебни дела срещу членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за манипулиране на пазара, петролният пазар може да бъде изправен пред още по-голям хаос, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Най-влиятелните енергийни министри в ОПЕК предупредиха за влиянето на подобен законопроект, допускайки, че приемането му може да доведе до покачване на цените на петрола с 200% или 300%.

„Последното нещо, което искаме, е някой, който се опитва да попречи на тази система“, заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухейл Фарадж ал-Мазруи по време на конференция в Абу Даби, визирайки системата, на която ОПЕК разчита в продължение на десетилетия, за да гарантира, че доставките на пазара са адекватни. 

Според него, ако се възпрепятства тази система, цените на петрола може да скочат с 200 до 300% - ръст, „с който светът не може да се справи“.

Тъй като цените на бензина в САЩ достигат рекордно високи нива, някои политици се стремят да възродят законопроекта НОПЕК, който ще позволи на главния прокурор на САЩ да съди ОПЕК или нейните държави-членки за антитръстово поведение.

НОПЕК се разглежда в комисиите на Конгреса в продължение на почти две десетилетия, но никога законопроектът не е бил одобряван.

Сега ОПЕК предупреждава за по-голям пазарен хаос, ако НОПЕК се превърне в закон. Но не само картелът предупреждава за последиците за САЩ при създаването на прецедент за премахване на суверенния имунитет. Най-мощното петролно лоби в САЩ, Американският петролен институт (API), също е против подобно законодателство, като твърди, че то ще нанесе непреднамерена вреда на американската петролна и газова индустрия и американските интереси по света. Същото е и с Търговската камара на САЩ, докато Белият дом изрази „загриженост“ относно потенциалните последици от такъв закон.

Миналата седмица съдебната комисия към Сената одобри т. нар. Закон за забрана на картелите за производство и износ на петрол (НОПЕК).

Формите на антитръстовото законодателство, насочени срещу ОПЕК, бяха обсъждани в различни моменти при президентите Джордж У. Буш и Барак Обама, но и двамата заплашиха да наложат вето на такова законодателство.

Този път не е ясно дали законопроектът ще бъде вмъкнат за обсъждане в Сената или след това на бюрото на президента Джо Байдън и не е ясно дали той ще подпише такова законодателство.

„В момента нямам официална позиция за това законодателство, но вярваме, че този потенциал – потенциалните последици и непредвидени последици от това законодателство - изисква допълнително проучване и обсъждане, особено в този динамичен момент, когато глобалните енергийни пазари са разтърсени от нахлуването на президента на Русия (Владимир) Путин в Украйна“, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, коментирайки NOPEC след одобрението му от съдебната комисия.

Той признава, че има известни притеснения относно евентуалните последици от превръщането на законопроекта в закон.

Големите търговски групи вече разкритикуваха законопроекта, твърдейки, че той може да има обратен ефект върху американската петролна и газова индустрия и върху интересите на САЩ.

Миналата седмица Търговската камара на САЩ се обърна към съдебната комисия, заявявайки, че се противопоставя на законопроекта, известен като S. 977.

„Въпреки че S. 977 има за цел да ограничава търговията с петрол, природен газ или петролни продукти, комисията трябва да внимава за прецедента, който ще създаде. След като суверенният имунитет е премахнат за едно действие на държава или нейни агенти, той може да бъде премахнат за всички държавни действия и действия на агенти на държавата“, изтъква Търговската камара. „При реципрочни правни режими САЩ и техните агенти по целия свят могат да бъдат съдени пред чуждестранни съдилища – може би включително военни – за всяка дейност, за която чуждата държава желае да отправи обвинение“, добавя организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
И кои са САЩ, че да заповядват на коя суверенна страна колко петрол (или каквото и да е) да добива и на колко да го продава? За какви се помислиха тия? Все по-ясно става с всеки, който на раменете има тимберица, а не тиkва, че деструктивният фактор в света е именно САЩ, а не Русия или който и да е друг. Тая държава трябва да бъде елиминирана като международен фактор във всяко едно отношение, за да има световен мир. Ясно е защо се случва това - защото в опитите си да удари руският износ урoдливото чyчуло ходи да се моли като просяк на чаршафосания човек, на иранците, дори на Мъдуров за увеличени доставки, ама първият не му вдигна телефонът изобщо, вторите в отговор удариха с ракети сащанското посолство в Ирак (САЩ дори не гъкнаха), третият - показа не чучyлото онова, дето е в комплект с мъдурите. Арогантството на САЩ, които си създадоха врагове по цял свят, сега им се връща. Всики държави, които те мачкаха, видяха колко са жалки и сега ще им го връщат. Право казваше един мъдър индианец преди отдавна - "Изправете се и те ще паднат". Наблюдаваме агонията на САЩ като световен жандарм и тиранин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
а поне един аргумент защо цетана ще стане 200-300% няма ли да напишете, ии трябва да вярваме на картела безрезервно? във всички сектори разбиването на картел се е отразявало добре, но тук видиш ли има изключение и причина, но няма да ни кажете каква.... требва да ви вярваме безрезервно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Версията че Пцаки е клонинг на Зукърбърг изглежда достоверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Сега пак Псаки я замени жена, но църна и с лявообратна резба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
hazard
преди 1 година
Аспарухе, Джен Псаки е жена вре, никога ли не си я гледал на пресконференции ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още