IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия отправя ултиматум на "Газпром"

Ако компанията не започне да пълни най-голямото газохранилище в страната, ще бъдат намерени други изпълнители, коментира канцлерът Нехамер

09:32 | 13.05.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Австрийският канцлер Карл Нехамер предупреди "Газпром", че ако не изпълни задълженията си и не започне да нагнетява газ в най-голямото газохранилище в страната, разположено край Залцбург, Виена ще възложи тази дейност на друг изпълнител. В интервю за Kronen Zeitung канцлерът коментира, че това е една от мерките, които да гарантират енергийната сигурност на страната през следващата зима.

Нехамер не се съгласи с коментара, че това би означавало национализация. "Има други начини, за да получим достъп до газохранилището. Ако не го използвате, ще го загубите - ако го използвате, всичко е наред, а ако не - други компании ще имат достъп до него", допълва той.

Газохранилището "Хайдах", разположено карай Залцбург, е от стратегическо значение за Германия, но се ползва и от Западна Австрия, посочва Ройтерс.

Преди началото на миналия отоплителен сезон Европа се оказа с недостатъчно газ в хранилищата си, след като "Газпром" не изпълни задълженията си. Това оказа натиск върху пазарите и е една от причините за повишаването на цените на газа в Европа през последните месеци.

От ЕК очакват от членовете на общността да запълнят газохранилищата до 80% от капацитета им до началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Нямаш рубли - нямаш газ. А скоро и нефт. ;-) Вече много западни фирми се усетиха и започнаха да плащат с правилната валута. На бавно схващащите ще отнеме малко повече време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
penman
преди 1 година
Руските *** да не коментират. Няма да ти плащат в нормални валути, а само в никому ненужни рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Вие европейците малко боб ядете. Трябва повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Николай Караджов
преди 1 година
Стратегическа и критична за националната енергийна сигурност на Австрия и Германия (и не само) инфраструктура предоставена на Газпром и рашиста Путинг ....Тия еврогейци как я мислят тая работа??? Сега всички тия грешки на политическите лидери от ЕС ще се платят от гражданите на същия този ЕС, това трябва да им остане като обица на ухото, че руските енергийни компании не трябва да бъдат допускани до подобна инфраструктура, най-много някоя друга бензиностанция да им оставят да оперират с минимален пазарен дял. Това е начинът да се освободим от енергийната и политическа зависимост от рашиска и фашиска пРусия и Путинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още