IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След борсовия срив: Шефът на криптоборсата FTX разширява дела си в Robinhood

Сам Банкман-Фрид вече притежава 7,6% от американската платформа за търговия, която е особено популярна сред младите търговци

09:47 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След борсовия срив: Шефът на криптоборсата FTX разширява дела си в Robinhood

Сътресенията на криптопазарите не притесняват Сам Банкман-Фрид. Ръководителят на криптоборсата FTX увеличи дела си в онлайн брокера Robinhood и вече притежава 7,6% от акциите. Това стана ясно от задължително уведомление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, публикувано след затварянето на пазара в четвъртък. По този начин 30-годишният милиардер се възползва от слабата цена на акциите на Robinhood, предава Bloomberg.

Акциите на стартъпа, който дава възможност за търговия както с акции, така и с избрани криптовалути, са загубили 76% от стойността си, откакто станаха публични през миналата година. Новините предизвикаха ръст в следборсовата търговия. Акциите на Robinhood поскъпнаха с 36% в пиковия си момент.

Банкман-Фрид разглежда стъпката като инвестиция и няма „намерение в момента" да поеме контрола над Robinhood или да влияе върху стратегията на компанията, се казва в документа. Ръководителят на криптоборсата за първи път разкри, че е придобил акции в Robinhood в средата на март.

Robinhood стана известна по време на срива в цената на акциите на американския търговец на дребно на видеоигри Gamestop. Много дребни инвеститори използваха приложението за спекулативните си трансакции с криптовалути.

FTX е третата по големина криптоборса в света с големи амбиции. Наред с други неща, 30-годишният Банкман-Фрид работи по един вид супер приложение за всички онези клиенти, „които искат да се занимават малко с криптовалути, но също така инвестират в акции, получават лихви и имат нужда от кредитна карта", каза той в интервю за германския Handelsblatt в края на април. Много стартиращи компании са създали „готини части", но никой все още не е успял да обедини всички важни финансови услуги в едно приложение, смята той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още