IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантирана криптовалута не е начинът САЩ да се борят с китайската финансова мощ

Въвеждането на гарантирана от Фед дигитална валута няма да промени играта, както някои си мислят

12:53 | 14.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Малко неща плашат американските власти толкова, колкото загубата от Китай в надпреварата за глобално икономическо надмощие. Сега тази битка се води на валутната арена: миналата година китайското правителство пусна цифрова валута на централната банка (CBDC), давайки на потребителите възможността да държат цифрови юани, подкрепени директно от Народната банка на Китай, пише Крис Хюз за Financial Times.

Тъкмо навреме американските политически лидери сега се чудят дали САЩ трябва да стартират собственa CBDC. Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед през март, изискваща федералните агенции да проучат идеята, а Федералният резерв публикува своя предварителен доклад за осъществимостта на концепцията през януари.

Но цифрова валута на централната банка, която носи само ползи без разходи, е чиста фантазия. Както е документирано в скорошен доклад, публикуван от Института Рузвелт, има по-добри начини да се контрира нарастващата глобална финансова мощ на Китай, вместо да се преследва дигитална валута, подкрепяна от Фед. С други думи, ако американските регулатори искат да ограничат китайската финансова мощ, издаването на американска CBDC не е начинът да го направят.

Има много причини Китай да издаде подобна валута, не на последно място, защото централната му банка ще може да проследява всяка трансакция, извършвана от потребителите, подобрявайки така възможностите за наблюдение. Може би също толкова важно е, че ако китайската CBDC бъде приета в целия свят, тя би могла да отнеме от глобалното господство на долара. Широко използвана CBDC би позволила на Китай и неговите съюзници да избягват западните санкции и да имат по-голямо влияние върху международните финансови пазари, които в момента са доминирани от американски банки.

Китайците инвестират в това международно бъдеще. Те създадоха нова борса за трансгранични CBDC в консултация с Банката за международни разплащания, Обединените арабски емирства и Тайланд. Тези усилия са в начален стадий, но дори и тази инициатива да не пусне корени, основната идея може да бъде възпроизведена с други международни партньори.

Американските защитници на CBDC, които се интересуват от геополитическа и финансова мощ, искат Фед да издаде своя собствена криптовалута. Те излагат и вътрешни предимства – например, възможността физически лица и корпорации да извършват трансакции без такси в реално време с валута, изцяло подкрепена от Федералния резерв на САЩ. Идеята е, че такава CBDC би била привлекателна за международните инвеститори и би помогнала да се гарантира, че доларът остава световната резервна валута.

За да се въведе американска CBDC, която би улеснилила световната търговия по подобен начин на китайската цифрова валута, Конгресът и Фед ще трябва да разработят дигитален долар, гарантиран от Фед, който може да се използва лесно през границите. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Финансовите институции и компании, занимаващи се с международна търговия, ще трябва да могат да държат много големи количества от CBDC, но това поставя големи вътрешни финансови предизвикателства. Без ограничение за това колко CBDC може да държи дадено лице или компания, вложителите вероятно биха прехвърлили много от депозитите си в търговските банки към сметки в подобни цифрови валути, особено в моменти на финансова тревожност. Търговските банки биха могли да се окажат в положение, в което трябва значително да свият собствените си кредитни портфейли или да наберат допълнително дългово финансиране или такова чрез собствен капитал. Това би довело до значително намаляване посредническата роля на търговския банков сектор в САЩ.

Ако Конгресът нареди на Фед да издаде CBDC, той ще трябва да избере: или валута, предназначена да се конкурира с Китай на международните капиталови пазари, или такава, която причинява минимални смущения във вътрешната банкова структура. Не може и двете.

Добро начало за противопоставяне на китайската финансова мощ би било подобряването на инфраструктурата за международни разплащания, деноминирани в долари. Предвид ожесточената конкуренция САЩ трябва да се стремят да направят международната платежна система по-бърза, без да жертват съществено целите за сигурност. Един от пътищата може да бъде интернационализацията на новата мрежа за плащания в реално време на Фед, FedNow, която в момента поддържа само вътрешни преводи. Фед може да организира работна група за международните плащания, подобна на вътрешната такава, която създаде през 2015 г., за да отправи препоръка как да се продължи напред.

Ако Фед не разработи нито CBDC, нито алтернатива за плащания в реално време, той ще отстъпи полето на чуждестранни интереси и ще направи по-вероятно интересът към CBDC и стейбълкоините на чуждите правителства да нарасне в международен план. Фед не трябва да създава CBDC, за да остане конкурентоспособен геополитически, а трябва бързо да инвестира значително повече ресурси в предлагането на конкурентни платежни системи в световен мащаб, ако иска да запази възможно най-голяма част от сферата си на влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
Крипто е решението на проблемите им, но не CBDC/също фиатно/. С това печатане последните 2 години, FED положиха началото на края на Кейсианството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
САЩ с кого не се бори? Агресивно и безпардонно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още