IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Инфлационната цел не може да гарантира меко приземяване на икономиката

Избягването на рецесията в момента е предизвикателно, смята гуверньорът на Фед

12:52 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Озаптяването на бързопокачващите се цени може да причини известна болка на икономиката, но продължава да е нашият водещ приоритет. Това заяви гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, цитиран от CNBC.

В четвъртък Пауъл бе утвърден от Сената на САЩ за втори четиригодишен мандат на поста председател на управителния съвет на Фед.

Резултатът при гласуването - 80-19 гласа - е отражение на широката подкрепа на Конгреса за стремежа на банката да се пребори с нарастващите цени чрез серия от резки увеличения на лихвените проценти, които могат да продължат и през следващата година.

Пауъл заяви, че не може да гарантира т. нар. "меко приземяване" на икономиката, докато Фед повишава лихвите, за да намали темпа на растеж на инфлацията, която достигна най-високото си ниво от над 40 години.

"Мекото приземяване е всъщност връщането на инфлацията до равнището от 2% и запазването на силен пазар на труда. И е много предизвикателно да постигнем това сега, поради няколко причини", каза централният банкер.

По думите му със затегнатия пазар на труда, който води до ръст в заплатите, избягването на рецесията - често предшествана от агресивно затягане на паричната политика - ще бъде предизвикателство.

"Следователно ще бъде предизвикателно, няма да е лесно. Никой тук не мисли, че ще е лесно. Въпреки това смятаме, че има пътища, чрез които да стигнем там", посочи Пауъл.

Миналата седмица централната банка одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта (б.п.). В момента пазарите залагат, че регулаторът може да предприеме подобни ходове и на следващите си заседания в опит да озапти бързото покачване на цените.

Затова и Пауъл посочи, че разбира евентуалната допълнителна щета, която високите лихви може да причинят, но според него Фед трябва да действа агресивно.

"Целта ни, разбира се, е да върнем инфлацията на 2%, без да предизвикаме рецесия или казано с други думи - да поддържаме пазара на труда сравнително силен. Това се опитваме да постигнем. Нищо не работи в икономиката, ако няма ценова стабилност", обясни Пауъл.

Централните банкери обаче са подложени на критики заради забавената реакция в повишаването на лихвите и спирането на стимулите, дори след като инфлацията се ускори.

Данните от последните дни показаха, че инфлацията в САЩ е останала на високо равнище и през април, надминавайки прогнозите на икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още