IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ бързо потуши очакванията за лихвени повишения

Банката ще продължи да поддържа гълъбовата си позиция заради пандемията, заяви гуверньорът на регулатора Харухико Курода

12:06 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да не губи време и бързо потуши очакванията за лихвено повишение, породени от перспективите за по-висока потребителска инфлация в страната през април. В петък гуверньорът Харухико Курода заяви, че към момента банката ще продължи да поддържа гълъбовата* си позиция в определянето на бъдещия път на лихвите, понеже пандемията продължава да натежава на крехкото икономическо възстановяване на Япония, пише Ройтерс.

Според настоящите насоки, ЯЦБ "няма да се поколебае да направи допълнителни стъпки на разхлабване", като очаква кратко- и дългосрочните лихви "да останат на сегашните си нива или да са по-ниски".

На фона на световната тенденция за затягане на паричната политика на пазарите се трупат спекулации, че ЯЦБ може също да предприеме по-ястребова позиция, като например да премахне насоките по отношение на готовността си за допълнително разхлабване.

"Пандемията от коронавирус е огромен риск, който може допълнително да навреди на японската икономика. Понеже това е така, е подходящо за момента да поддържаме... гълъбовата позиция в нашите насоки", посочи Курода по време на семинар.

Все повече анализатори обаче очакват покачването на потребителските цени в Япония да бъде малко над целевото равнище на банката от 2% през април. Ако това се случи, инфлацията ще достигне 7-годишен връх, като в следващите месеци тя ще продължи да е на нива от около 2% поради поскъпващите суровини.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, са основният индекс на потребителските цени - изключващ ценовите промени в храните, но включващ тези на енергията - да е нараснал с 2,1% на годишна база през април.

"За да бъде ускоряването на инфлацията тенденция, Япония трябва да премине от инфлация, предизвикана от цената на енергията, до такава, задвижвана от нарастващите корпоративни печалби и ръста на заплатите", обясни Курода.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още