IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли ще получаваме азерски газ

Диверсификацията е възможна, правителствата досега не са имали желание, заяви премиерът Кирил Петков

10:58 | 13.05.22 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

От 1 юли ще получаваме азерски газ. Това обяви в Народното събрание премиерът Кирил Петков, който участва в блиц контрол, за да информира парламента за мерките на правителството по отношение на инфлацията и рязкото повишаване на цените на основни стоки, храни и услуги.

Първите въпроси към премиера бяха на енергийна тема. Петков бе попитан за последните действия на правителството във връзка с енергийната криза.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли“, каза Кирил Петков. Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме азерския газ.

"Връзката дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ. Така че диверсификацията е възможна, а правителствата досега не са имали желание за тази диверсификация, допълни премиерът.

„Това показва, че, когато има истински устрем за диверсификация, и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка“, каза още Кирил Петков. 

Успяхме да договорим много добри цени за доставки на втечнен природен газ от САЩ, потвърди премиерът пред депутатите. „Цената е по-ниска от тази на „Газпром“ и ще е директна доставка от американска компания. Между „Булгаргаз“ и американската компания има договор“, заяви Кирил Петков, без да уточнява за коя компания става въпрос.

Той увери, че и двата кораба с втечнен газ, които са договорени, ще бъдат доставени и вкарани в енергийната система на България на цена под тази на „Газпром“.

На депутатски въпрос за реакция на държавата при спиране на вноса на руски петрол премиерът каза, че страната ни е зависима от руския петрол, но правителството е в постоянна връзка с „Лукойл“, откъдето уверяват, че няма да останем без гориво. „Правим всичко, за да не влизаме в този сценарий“, коментира Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Той и сега си е толкова, но докато про100то е яхнало държавата цената ще е само нагоре за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Всъщност в Азерският газ е... Руски. Просто е сменено името за сме политкоректни. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
А като стане цената 70 долара барел ще бъдеш поредния прецакан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Освен това Румъния си махна мораториумите за добив на газ и петрол и скоро ще ни продават и на нас. Е ние още си ги държим нашите мораториуми ... но така е когато плаща масква ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ще се подпалиш накрая, ей :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Като го гледам този инфантилкирчо и... Всъщност започнах да се запасявам с гориво. Мазето ми е на половина пълно с туби с бензин. Да имам за поне половин година докато разкараме това недоразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
терзиев, чети бре!! То само да смучеш/куролираш не става. И хамерикански и азерски газ. Специално за теб и подобни смоци, ще има на тръбата до Стара Загора кранче, кога тече хамерикански газ ще ви викат да си точите в бидончета и да си душите... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
terziеv
преди 1 година
Чайте, ся. Нали БУКВАЛНО онзи ден този клоун обяви, че от лятото ще получаваме АМЕРИКАНСКИ!!! газ. Пак ли е грешка на езика или има някаква куролация тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още