IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan планира изграждането на трети завод в Северна Америка

Работата по завода ще започне, след като компанията завърши своя преход от ориентиран към масовия пазар концерн към такъв, предлагащ качество и стойност

13:01 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската автомобилна компания Nissan Motor Co., разкривайки своите планове за добавяне на производствен капацитет за електрически превозни средства чрез изграждане на втори завод в САЩ, сега обмисля и строеж на трета "фабрика", вероятно за електромобили, в региона до 2030 г.

Главният оперативен директор на японския концерн Ашвани Гупта заяви, че Nissan вероятно ще се нуждае от нова "фабрика" до края на десетилетието съгласно дългосрочния си план „Амбиция 2030“, съобщава Automotive News.

Гупта не уточнява дали новото съоръжение ще бъде насочено изцяло към електрическата мобилност, но това е много вероятно, като се има предвид, че контекстът на дискусията се фокусира върху електромобилите.

„Заради начина, по който напредваме, вярвам, че ще имаме нужда от нов завод“, споделя Гупта в петък.

По думите му този ход съответства на тенденцията към изграждане на производствени мощности на онези пазари, в които компаниите искат да се разширяват. 

Миналия ноември Nissan заяви, че ще инвестира 2 трлн. йени (16,4 млрд. долара) през следващите пет години, за да засили стремежа си към електрифициране на своята продуктова гама, планирайки 23 нови електрически модела в глобален план до края на десетилетието. В плановете влизат и осигуряване на 40% пазарен дял на електрическите коли в продуктите на Nissan, предлагани в САЩ.

Нарастващо търсене

Гупта каза, че търсенето, особено на електрически превозни средства, се очаква да нарасне, след като индустрията реши проблемите около веригите на доставка, които продължават да помрачават производството през последната година и половина.

„Въпросът е как и кога ще се случи това“, коментира Гупта, добавяйки: "Все пак един ден ще стане. Мисля, че може да не е изненада, ако обявим нов завод в САЩ".

Съгласно средносрочния план на концерна за повишаване на рентабилността с хоризонт до 31 март 2024 г. Nissan ще намали глобалния си производствен отпечатък, за да редуцира фиксираните разходи и да подобри ефективността. Сега, след като записа първа нетна печалба след две поредни години на загуба, компанията ще започне да инвестира в бъдещ растеж, изтъква Гупта.

В момента Nissan има само два завода в САЩ – един в Смирна, Теннеси, и друг в Кантон, Мисисипи.

Концернът положи основите на електромобилната индустрия в САЩ с хечбека Leaf, чието производство стартира през 2013 г. именно в Смирна.

Очаква се да бъдат добавени производствени линии за производство на електромобили и в Кантон през 2025 г.

Nissan заяви по-рано тази година, че ще инвестира 500 млн. долара, за да превърне завода в Кантон в „център за производство и технологии за електромобили“. В рамките на тази трансформация съоръжението ще започне да произвежда два нови електромобила - единия за марката Nissan, а другия за Infiniti.

Завод за батерии

Миналия месец производителят на батерии Envision AESC,  в който Nissan има дял, разкри план за инвестиране на 2 млрд. долара в изграждането на завод за батерии в Кентъки.

Тази фабрика, която ще отвори врати през 2025 г., ще покрива търсенето на батерии за 300 хил. електрически превозни средства годишно до 2027 г. Първоначално, съоръжението ще доставя батерии за наскоро откритата производствена линия за електромобили на Mercedes-Benz във Ванс, Алабама.

Очаква се фабриката да осигури батерии и за други марки като Nissan и Infiniti.

Необходимо е по-голямо разполагане на фабрики на ключовите пазари, изтъква Гупта. Това позволява производството да реагира по-бързо на местното търсене, добави той. В същото време това служи като хеджиране срещу пазарната несигурност и валутните колебания.

По думите на Гупта работата по изграждането на трети завод в САЩ ще започне, след като компанията завърши прехода си от ориентиран към масовия пазар концерн към такъв, който предлага качество и стойност.

Тази промяна вече е в ход и помогна на Nissan да се върне към рентабилността през фискалната година, приключила на 31 март, подчертава индиецът.

Той не предоставя други подробности като локация, график или модели. Но електрификацията на премиум марката Infiniti ще бъде важен двигател за необходимостта от разширяване на локализираното производство в региона, добавя Гупта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още