IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна никога няма да признае, че Крим е част от Руската федерация

Готов съм на преговори с Путин, но без посредници и ултиматуми, каза украинският президент

15:09 | 13.05.22 г. 29
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

Украйна никога няма да признае, че Крим е част от територията на Руската федерация, коментира в интервю за италианския канал RAI 1 украинският президент Володимир Зеленски. Той поясни, че полуостровът винаги е имал автономия - собствено правителство и парламент, но в рамките на територията на Украйна.

"Ако въпросът за Крим усложнява процеса на преговорите, то нека го оставим за по-късно", каза още Зеленски и допълни, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин, но без неговите посредници и на базата на диалог, не на ултиматуми.

В момента настроенията в украинското общество са против подобни разговори, след като стават видими действията на руските военни в освободените от окупацията населени места. "Това усложнява преговорите към този момент", допълни още украинският президент.

Той е категоричен, че Украйна никога няма да признае и автономия за Донбас при условията, които иска Русия. "За да говорим в какъвто и да е формат за автономия, не трябва да убиваш десетки хиляди души. Те (руската армия - б.р) убиват и разрушават, а след това казват - дайте сега автономия. Никога няма да признаем такава автономия", каза Зеленски.

Според него не се вижда никакъв резултат от посредниците между Русия и Украйна, нито днес във военния конфликт, нито по време на Минските преговори, където посредници бяха Германия и Франция.

Зеленски разказа, че неговият френски колега Еманюел Макрон е предложил Украйна да жертва нещо, за да бъде запазено "лицето на Путин". Подобна опция е била отхвърлена категорично от Киев. "Не сме готови, за да запазим някого, да жертваме територията си. Струва ми се съвсем несправедливо", каза украинският държавен глава. Той припомни, че Европа е била разпределена след края на Втората световна война и вероятно Европа търси подобен подход и сега.

Русия пресече не само географските граници между двете страни, но и историческите, но като съседна държава Украйна трябва да мисли за бъдещето си. "След нас Русия ще има други президенти и други поколения", обясни Зеленски, но допълни, че днес отношението към Русия, руснаците и руската култура е силно негативно. "Случва се да отказват да обслужат човек в магазина, защото е руснак", разказа той.

Италия чрез своята култура, медии и политика успява да бъде световен лидер, изтъкна още украинският президент. 

Пред италианския телевизионен канал Зеленски отново отбеляза, че за Киев мирът означава уважение на суверенитетът и териториалната цялост на Украйна, традициите и като цяло безопасността на хората, както и изтеглянето на руската войска от територията на Украйна.

"Казвам банални неща, но точно тези банални, нормални неща, бяха разрушени от руската армия и трябва отново да бъдат изградени", категоричен беше Зеленски и допълни, че Украйна може да победи, ако светът се обедини и застане зад страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неуко дребно комплексарче, неподавало носа си извън наследствената панелна гарсониерка, нямаш никаква представа каква е ситуацията я Украйна!' За 8 годишната война, започнала с нападение от пPocия, загинаха над 10 000 човека общо от двете страни. Преди войната населението на Донецк и Луганск беше 1,5 милиона украинци, 900 хил. руснаци и към 200 хил. други. Няма такова нещо, като "донбасци", живущитр там никога не са били някаква специална нация, а микс, в който украинците преобладаваха и то много! Тоя, дето украинците се избивали сами - им се връзвате само някакви с празни кратуни, като твоята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
На базата на Минските споразумения, ратифицирани от ООН и подписани от самата укpoпия, кyхо парче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Наглостта на пaлякът ми идва в повече. Именно укpoпите избиха 15 000 невинни в Донбас... впрочем забравих, че за укpoпо нацистите донбасците не са хора, но "организми" !!! Въпреки това Донбас можеше да остане в Украйна, ако ти бе спазвал Минските споразумения, която твоята държава подписа. Сега може изобщо да останете без излаз на море, а държавата ви е съсипана, ама тебе какво ти пука, нали стана милиардерче? За Крим пък изобщо не говори - защото кримските граждани вече не искат и да чуят за укpoпска диктатура !!! Впрочем и донбасци не искат. Те воюват срещу вас, вие искате да са част от държавата ви... то е гд същото, както Русия да иска украйна да стане част от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Зампредседател на Българската търговско-промишлена палата: Голямата бедност дойде, икономиката е обезкръвена, американският газ е дъвка за шушумиги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 1 година
тъъъпа копейка, от къде на къде украйна трябва да дава автономия на Донбас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
я напиши нещо със смисъл.. соросооиди, армии, финансово подлатени некви липси, ама кой, кога кви пари... я кажи че предишната копейка се скри скед неудобния върос и разбиването на опорка... кога Крим е бил част от руската федерация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
sultan
преди 1 година
Като гледам и С_О_Р_О_С_О_И_Д_И_Т_Е не липсват. Всъщност тяхната армия е много по-голяма и финансово подплатена от тази на копейниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
sultan
преди 1 година
Като гледам и *** не липсват. Всъщност тяхната армия е много по-голяма и финансово подплатена от тази на копейниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
sultan
преди 1 година
Всъщност марионетките като Зеленски никой не ги пита какво мислят, а още по-малко вземат мнението им под внимание. Като му свърши представлението и завесите паднат, ще видим какво ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Petar2015
преди 1 година
Единият никога няма да даде автономия на Донбас. Другият никога няма да изостави своите в Донбас. Двамата овни си ще си бият челата, докато на единия му свършат силите. А после какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още