IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на електроенергия в Украйна намалява с 35%

В страната се надяват на износ на ток към ЕС, за да подкрепят пострадалата от войната икономика

21:48 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заради военните действия потреблението на електроенергия в Украйна намалява с 35% и износът към страните от Европейския съюз (ЕС) може да бъде в подкрепа на украинската икономика, коментира украинският премиер Денис Шмигал по време на онлайн среща със заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка на ЕС, пише "Интерфакс Украйна".

По време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Украйна се заговори за износа на електроенергия от страната, като се използва и българската мрежа за транзит. Малко след началото на войната страната се свърза с европейската енергийна система.

Украйна има 15 ядрени реактора, които при нормални обстоятелства осигуряват около половината от потреблението на електроенергия в страната. Другият основен енергоизточник в страната са изкопаемите горива - въглища и природен газ, които покриват около 37% от производството на електроенергия, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (EIA).

Шмигал е коментирал пред Тимерманс, че в страната планират да възстановят своята енергийна инфраструктура съобразно европейските насоки за въглеродна неутралност и двамата са обсъдили и план за възстановяване на икономиката. Институциите тепърва има да изчисляват какви са щетите от военните действия върху околната среда и енергийния сектор.

В момента делът на възобновяемите източници в украинската енергетика е малък - около 17%, макар че заради ядрените централи произведената електроенергия е с нисък въглероден отпечатък.

В края на април, когато ЕС забрани вноса на въглища от Русия, експерти в Украйна коментираха, че страната може да покрие недостига на суровината в общността и вече дори реализира износ към Полша и Словакия. Украйна може да увеличи износа на електроенергия към ЕС, особено на тази от ядрените централи, чиято цена е по-ниска от тази на европейските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още