IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors се договори със синдикат в Мексико за 8,5-процетен ръст на заплатите

Споразумението със синдиката SINTTIA бележи първото голямо увеличение на заплатите, откакто беше подписана новата търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада

13:15 | 14.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен производител General Motors Co. се договори за увеличение на заплатите с 8,5% с нов, независим синдикат в своя завод за пикапи в мексиканския град Силао, съобщава Ройтерс, цитирайки представители на работническата организация. Това е едно от най-големите увеличения на възнагражденията в автомобилната индустрия в страната през последните години.

Споразумението със синдиката SINTTIA също така бележи първото голямо увеличение на заплатите, откакто беше подписана новата търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), която има за цел да намали огромната разлика във възнагражденията между американските и мексиканските работници. 

„Това е победа, стъпка в правилната посока“, споделя Гаспар Ривера Салгадо, директор на Центъра за мексикански изследвания към Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Остава да видим дали подобни повишения могат да се приложат на други места“, добавя той.

След гласуване, наблюдавано внимателно от американски представители, по-рано тази година SINTTIA стана първият независим синдикат в историята на завода на GM в контекста на правилата на USMCA.

От SINTTIA посочват, че наред със заплатите, сделката включва по-големи бонуси, 14% увеличение на ваучерите за хранителни стоки и задължителен почивен ден на Бъдни вечер.

Новият договор също така предвижда GM и профсъюзът да сформира работни групи за договаряне на работните графици, протокол за справяне със случаи на сексуален тормоз и програма за противодействие на инфлацията през следващите години.

Договорът е с давност от две години, въпреки че заплатите ще бъдат преразгледани след една година, споделя Алехандра Моралес, генерален секретар на SINTTIA. Тя се надява, че подобно нещо може да се случи и с работници в други заводи.

"Преди се сключваха сделки само между компании и синдикати. Днес е възможно ние, работниците, да водим реални преговори", изтъква Моралес, която работи в завода в Силао близо 12 години.

GM отказа да коментира подробности за договора преди гласуването на работниците за одобрение на сделката, което се очаква по-късно през май.

SINTTIA настояваше за повишаване на заплатата с процент, който е по-голям от инфлацията в Мексико, ускорила се до 7,68% през април. Първоначално синдикатът предложи увеличение от 19,2%, на което GM отговори с оферта от 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още