IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреди за ответни мерки, ако НАТО доближи ядрени сили близо до границите ѝ

Според британското военно министерство наложената от Русия администрация в Херсон ще поиска от Москва да бъде включена в Руската федерация

12:20 | 14.05.22 г. 10
<p>
	Пристанището в Херсон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Пристанището в Херсон. Снимка: Bloomberg

Москва ще предприеме адекватни предпазни мерки, ако НАТО разположи ядрени сили и инфраструктура в близост до границата с Русия, заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко в събота, цитиран от руски информации агенции.

„Ще бъде необходимо да отговорим... предприемайки адекватни предпазни мерки, които ще гарантират жизнеспособността на възпирането“, заяви Грушко, цитиран от Интерфакс.

Москва няма враждебни намерения към Финландия и Швеция и не вижда „реални“ причини тези две страни да се присъединяват към НАТО, добави той.

Грушко повтори по-ранно изявление на Кремъл, че отговорът на Москва на възможно разширяване на НАТО ще зависи от това колко близко придвижи алиансът военните си активи към Русия и каква инфраструктура разположи, съобщава Ройтерс.

Планът на Финландия да подаде молба за членство в НАТО, обявен в четвъртък, и очакванията, че Швеция ще последва със същата стъпка, ще разшири военния алианс на Запада – нещо, което руският президент Владимир Путин цели да предотврати.

В същото време британското министерство на отбраната съобщи, че наложената от Русия военно-гражданска администрация в украинския регион Херсон е заявила, че ще поиска от Москва да бъде включена в Руската федерация.

Ако Русия проведе референдум за приемане в Херсон, почти сигурно е, че ще манипулира резултатите, за да покаже ясно мнозинство в полза напускането на Украйна, казва Великобритания в свой редовен бюлетин в Twitter.

Междувременно заместник-председателят на руската Дума Анна Кузнецова е посетила Херсон, за да обсъди социалните и здравни нужди на местното население, съобщи агенция РИА.

Има няколко откъслечни потвърдени твърдения за високопоставени руски представители, посещаващи региони на сражения, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Кузнецова е обсъдила доставките на хранителни продукти, както и на медицински и други нужди за децата, съобщава РИА.

„Тук сме, за да осигурим всякакъв вид подкрепа“, е заявила тя.

Агенцията не съобщава кога точно се е провело посещението, а Ройтерс не е успяла веднага да потвърди новината.

Херсон, където има и пристанище, осигурява част от сухоземната връзка между Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г., и подкрепяните от Москва сепаратистки региони в Източна Украйна.

Кремъл заяви, че зависи от местните жители в региона да решат дали искат да се присъединят към Русия.

Всичко за войната в Украйна следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Остава да видим кой ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
некой ше гризне тоягата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Гладко мозъчен индивид, ти вече и на Финландия си готов война да обявиш. Не случайно на ват*нките им викат рашисти. Тръгнали са по пътя на Хитлер. Всеки съсед им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
"Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан." - Ото фон Бисмарк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Даже и 5 милионна Финландия не се страхува от русия и кандидатстава за НАТО, въпреки заплахите на кремълскиятШизофреник. Войната в Украйна показа пълната несъстоятелност на русия като военна сила. Вчера по телевизите пуснаха кадри от унищожението на 70-80 руски танка и бронетранспортьора, при опита им да форсират река. Виждаха се бягащи войници от неударените машини. Не им се подигравам, ако аз бях на тяхното място вероятно също щях да побягна. Учудвам се на акълът с който са се записали в путиновата платена армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Ало гнусният, ти забравяш че подписът на русия стои под Будапещенският меморандум от 1994 години, съгласно който русия е гарант за териториалната цялост на Украйна. Или според теб гнусният, русия може да избира кои договори да спазва и кой не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
И последно- вече ясно се вижда какво точно означава ''диверсификация на източниците на енергия'' от примера с Финландия- внасяла е еленергия 10 процента от русия, и когато русия се направи на интересна и се пробва да изнудва Финландия и да ползва този внос като руско енергийно оръжие, получава кУкИш от Финландия- веднага се заменят руските доставки с шведски, защото са само 10 процента, а не както беше при нас с природния газ около 90 процента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
A защо в статията не е отразено РУСКОТО ИЗНУДВАНЕ на Финландия= от снощи, русия спря ЕДНОСТРАННО подаването на електричество към Финландия, а...''....Износът (на електричество) от Русия за Финландия "понастоящем е нула, като доставките бяха преустановени в полунощ, както беше обявено", заяви пред Франс прес Тимо Кауконен, представител на финландската компания оператор "Фингрид". Мрежата е балансирана благодарение на вноса на електричество от Швеция, става ясно от данни на "Фингрид", която заяви вчера, че може спокойно да се справи без руското електричество. Досега Финландия покриваше около 10 процента от потреблението си на електричество с внос от Русия..'' БТА .Това какво е- това е ИЗНУДВАНЕ НА ФИНЛАНДИЯ ДА НЕ ВЛИЗА В НАТО, но аз мисля, че въпреки това, ще приветстваме Финландия и Швеция с '' Добре дошли'' в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Хайде, пак *** руски заплахи... Какво ще направи русия- ще започне ядрена война с Финландия, която вече ще е част от НАТО, ли- че това значи РУСКА НАПАДАТЕЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА СРЕЩУ НАЙ- МАЛКО 7 ДЪРЖАВИ ОТ НАТО... И ако който и да е руснак на каквато и да е държавна позиция си въобразява, че след такава война ще остане жив дори един руснак, да ходи да се прегледа при психиатър... Явно лудият нацист в кремъл лъже руснаците, че руската държава е намерила начин руснаците да не бъдат засегнати от лъчевата болест, когато в отговор на ПЪРВИЯ руски ядрен удар, бъде ударена русия с ядрен удар от натовските държави- хахахаа- и на руски измишльотини, и на наивните руски идИ0ти, и на руските нацисти в кремъл;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Неутралитетът на финландия не е някакъв каприз. Той е част от Парижкият мирен договор подписан 47-а година. Този договор може да бъде изменен само със съгласието на Съветът за сигурност на ООН. Според договорът, финландия няма право да влиза в никакви военни съюзи. Тоест Русия като правоприемник на СССР, има право да приеме евентуално нарушаване на договорът, като обявяване на война от страна на финландия и просто да я смачка. Явно на запад още си въобразяват, че договорите, подписани с Русия, важат само за Русия, а ответните страни имат право да ги нарушават когато си искат... и май ще трябва западът да разбере по много болезнен начин, че това не е така и че договорите важат и за тях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още