IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия - липсващото парче в пъзела на сигурността в Северна Европа

Ерата на неутралитет за Швеция и Финландия официално е приключила, коментира д-р Мика Аалтола, директор на Финландския институт за международни отношения

14:27 | 14.05.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

600 артилерийски единици, 12 хил. професионални войници и 600 хил. резервисти, 55 изтребителя F-18, които скоро ще бъдат заменени от F-35 - тези бойни способности ще придобие НАТО, ако приеме в състава си Финландия - северноевропейската страна, която дели 1300-километрова граница и сложна история с Русия.

В четвъртък президентът на Финландия Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин заедно декларираха подкрепа за членство, което ще прекрати досегашния военен неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква утре, но изглежда и Финландия, и съседна Швеция са решени да влязат в пакта възможно най-скоро.

Това се случва, след като руската агресия в Украйна преобърна обществените и политически нагласи и в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща бърз процес по присъединяване, който обаче преминава през одобрението на всяка от държавите членки. Последва и първото предизвикателство - турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не гледа позитивно на разширяването, тъй като Швеция е сред страните, които приютяват членове на Кюрдската работническа партия.

Официалната заявка и евентуалният процес по присъединяване на Хелзинки и Стокхолм в НАТО предстоят, но изглежда, че с войната в Украйна Владимир Путин вкара в пакта единствената си западна съседка, която се опитваше да поддържа добри отношения с него - такова е мнението на д-р Мика Аалтола, политолог и директор на Финландския институт за международни отношения.

"Аз винаги съм поддържал мнението, че имаше смисъл Финландия да се присъедини към западните институции и че трябва да влезе и в НАТО. Трудните въпроси винаги са били кога и как. Мнозинството финландци беше против членството в НАТО, но след като станаха свидетели на руското нападение и разрушенията в Украйна, мнението се промени. На финландците стана ясно, че Русия може да е заплаха за съседите си и тогава трудните въпроси станаха лесни. Според сегашните проучвания 75 процента от населението на страната подкрепя членството", казва д-р Аалтола в интервю за БНР.

Според него основаният на правила европейски ред в сферата на сигурността винаги е бил подкрепян от страната и това ще продължи и в бъдеще, но "сега сме изправени пред предизвикателство, което може да продължи години. Това не е времето на топлия дух на Хелзинки, защото ветровете, които духат от Русия са много по-студени". При сегашните обстоятелства посредничеството е невъзможно, прекалено много доверие беше загубено, смята той, затова е и време Финландия да се погрижи за своята отбрана, тази на северните страни и на цяла Европа, а не да строи мостовете, които бяха изгорени.

Политологът допълва, че Финландия има много силни отбранителни способности и спартански дух във военно отношение. След началото на първата война в Украйна през 2014 г. военният бюджет е увеличен до сега препоръчваните от НАТО 2 процента от брутния вътрешен продукт. 1300-километровата граница с Русия е голяма отговорност що се отнася до колективната отбрана на Европа, допълва той.

"Швеция от своя страна има много силни военна авиация и флот. И двете страни допринасят за общата сигурност в региона, имат традиции да поддържат собствената си сигурност и реално прибавят възможности за НАТО, което според мен е и основен фактор приемането им да се случи по-бързо", казва експертът.

Д-р Аалтола смята, че макар че Финландия е способна да се отбранява и сама, членство в НАТО има добавената стойност на съвместното стратегическо планиране, в което страната иска да участва. "Финландия е липсващото парче в пъзела на сигурността на Северна Европа - между Мурманск и Финския залив - това е стратегическо местоположение в рамките на колективната сигурност и ползите от присъединяване в НАТО са взаимни", допълва той.

Той не очаква очаквам нужда от разполагане на чужди военни във Финландия и големи промени в начина, по който се защитава страната. "По границата с Русия е спокойно. Руските гарнизони там сега са празни, защото повечето войници бяха изпратени в Украйна и много от тях бяха убити там. Руската страна разполага със стратегическо въоръжение, включително ядрено, което може да послужи за демонстрации на способности, но е малко вероятно да направят повече от това", пояснява той.

Като цяло експертът не очаква големи действия от страна на Русия заради намеренията на Финландия. "Може да има кибератаки и някои заплахи, но ние можем да се справим с тях, защото сме ги преживявали през годините", пояснява той. "Основното предизвикателство пред Русия е да обясни на собственото си население как единствената съседна държава по западната им граница, опитвала се да поддържа добри отношения с тях, сега влиза в НАТО. Ще имат нужда от много дезинформация, голяма част от която ще е за вътрешна употреба, за да могат да се оправдаят пред собствените си граждани".

"Както каза президентът ни, руското ръководство трябва да погледне в огледалото за причините, но със сигурност ще предпочете да обвини финландците, шведите и манипулиращите ги американци. Разбира се, случаят не е такъв - присъединяването е продукт на обяснима промяна на общественото мнение, причинена от войната", посочва политологът.

Той твърди, че ерата на неутралитет за Швеция и Финландия официално е приключила. "Приключи още преди десетилетия, когато се присъединихме към Европейския съюз и заявихме политическа принадлежност, сега с влизането в НАТО заявяваме и военна", обяснява той. "Неутралиетът не е нещо, чрез което финландците се описват, защото той ни беше наложен от Съветския съюз и ние не гледаме на този период с носталгия. Възприемаме се като западна демокрация и скандинавска социална държава. В тази роля се виждаме и в НАТО, а не като строител на мостове или неутрална трета страна."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Още една мишена за руските ядрени ракети. Както вироглаво са тръгнали, този път ядрената патаклама няма да се размине. Путин им казва, че са преминали всякакви червени линии, всякакви обещания, дадени при обединението на Германия, а тия се оссрааха. И никой не споменава нищо за намерените патогени и документи, потвърждаващи военния характер на работата на биолаболаториите на брой 33. Нямало такова неща. Курабийката се била объркала, като казала под клетва това онова. Затова ядрена тояга ще има, за всички от сърце. А като са решили да *** заради едни укри, да ***. Нали Путин беше ненормален? Кой ще го спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''...Мнозинството финландци беше против членството в НАТО, но след като станаха свидетели на руското нападение и разрушенията в Украйна, мнението се промени....'' Какво по-добро доказателство за последиците от руската агресивна война в Украйна, относно държавите, които са съседи на русия, но не са членове на НАТО, и то изказано от финландец за Финландия....Да- русия направи от невъзможното досега- Финландия и Швеция в НАТО, до напълно възможно...Да им са честити новите НАТОВСКИ членове на руската граница Финландия и Швеция;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още