IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия иска да наложи силово

Външните министри на страните от Г-7 призоваваха Беларус да спазва международните си ангажименти

14:54 | 14.05.22 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Thomas Imo/Photothek via Getty Images</em></p>

Снимка: Thomas Imo/Photothek via Getty Images

Г-7 няма „никога да признае“ границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война в Украйна. Това заявиха днес външните министри от групата на седемте най-развити икономики, предаде Франс прес.

„Няма да признаем никога границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса“, посочват първите дипломати на страните членки в декларация, разпространена след тридневна среща в германския замък "Вайсенхаус". В документа те отново призовават Беларус „да спре действията, улесняващи намесата на Русия, и да спазва международните си ангажименти“.

"Поддържаме ангажимента си да подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включваща Крим", уточняват те.

"Ще подкрепим мерките (. . .), които ще вземе Украйна, за да осигури свобода и мир в страната", заяви на заключителна пресконференция външната министърка на Германия Аналена Бербок, чиято страна председателства тази година Г-7.

Участниците в срещата подновиха искането си към Русия "да сложи край на войната, започната от нея, без да е предизвикана (от Украйна, бел. Франс прес), и на трагичните страдания и загуби на човешки животи, които тя продължава да предизвиква". Те осъдиха "безотговорните заплахи да се използват химически, биологически или ядрени" оръжия, отправени от руския президент Владимир Путин.

Седемте най-развити икономики смятат „да ускорят усилията“, целящи „да сложат край на зависимостта от руската енергия". Министрите увериха, че „ще разширят“ икономическите санкции срещу Москва заради нашествието ѝ в Украйна в „сектори, от които Русия е особено зависима“ и приканиха Китай „да не подкопава“ тези мерки.

Те отправиха "призив към Китай да не подкрепя Русия в нападението“ ѝ срещу Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Та чакам инженера, императора, анди, alexsilver (който е тро л от друг сайт) да предложат какво да направи България ? Излизане от НАТО, излизане от ЕС, влизане в СИВ , приемане на рублата, внос на лади, цункане на ду пето на путин , ердоган ? Какво да направим я кажете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Тролейчетата са други :) Те само мрънкат колко е скъпо и не знам си какво , но всъщност ТИ предложи ли какво да направи България ? Не :) Е аз предлагам директно няколко неща: Падане на мораториума за добив на газ и петрол в България (дори и шистов в западна България), уведомителен режим за всякакви ФЕЦ. Програми за преход от бензинови коли към електрически и т.н. Имам доста добри идеи :) Все пак хората с идеи и реализация правят милиони. Такива като мен. Дай сега да чуем ти и сбирщината ти от руски продажници какво предлагате защото аз не чух нищо абсолютно НИЩО една кръгла НУЛА ! Какво предлагате да направи България ? Нищо :) Защото затова ви плащат да правите едно нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Мда :) Плащайте сега парички за бенц и газ като не искате да си копаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
не , за слънчевия тролей ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
За мама зайка Мечката (Урсула) фон дер *** ли говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
"Имам 5 деца, направих първия милион още преди 10 години. .." ... тролев , тролев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
еххх, а имаше вариант да задържите Крим... но се получи както обикновено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Научете се най-сетне ! Димитър Благоев - Дядото (не очаквам да знаеш кой е): "Русофилството е невежество, което в крайна сметка води до национално предателство."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Аз съм си шест плюс. Имам 5 деца, направих първия милион още преди 10 години. Не използвам енергия от русия дори и от САЩ. Всичко си добивам сам така да се каже. Пет пари не давам за дървеняци като путин. В България си имаме абсолютно всичко. Днес ФЕЦ-овете дадоха почти 20% енергия на България :) Пък вие от гъзграждане може да се навеждате и да лижете обувките на някой руски *** :) Защо ? Защото не искаме да си копаме сами ресурсите (някой плаща за това) и защото не искаме да си направим диверсификация. Половете нямат нищо общо. Само ще ти кажа ,че по време на соца едни от най-добрите певци в България са именно с различна ориентация. Говорим си за Емил Димитров и Васил Найденов. Освен това кой си ти жалък пър дел ,че да казваш на някой какъв да бъде и какъв да се чувства ?!?! Аре бегай да лижеш ду пар и на твоите герои. Аз нямам герои ! България е на първо място ! За теб на кое място е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Г-7 лъжат. Какво се признава и какво не, определяме ние наглосаксите. На другите сме оставили ролята на почетни пудели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още