IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания от ОАЕ придоби близо 10% дял във Vodafone

Стойността на сделката възлиза на 4,4 млрд. долара

16:00 | 14.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Emirates Telecommunications Group Company, известна като e&, е придобила дял от 9,8% в британската телекомуникационна компания Vodafone срещу 4,4 млрд. долара, съобщи дружеството от ОАЕ в събота.

Ходът се случва само дни, след като e& заяви, че се опитва да се разшири на нови пазари в Африка, Европа и Азия и в области извън телекомуникациите, например финансовите технологии, търсейки начин да стимулира растежа, припомня Ройтерс.

Vodafone, подобно на всички мобилни оператори, изпитва трудности на най-развитите си пазари, където конкуренцията и регулациите понижават цените.

Нетният дълг на групата достигна 44,3 млрд. евро, а главният изпълнителен директор Ник Рийд е под натиск да опрости портфолиото ѝ и да подобри възвръщаемостта след над 20-процентов спад на цената на акциите, откакто той пое поста през 2018 г.

Vodafone заяви, че гледа напред към изграждането на дългосрочни отношения с базираната в Обединените арабски емирства e&.

Продължаваме да постигаме добър напредък с нашите дългосрочни стратегически планове и ще представим актуализация при обявяването на резултатите ни за финансовата 2022 г. на 17 май“, каза компанията в изявление.

E& каза, че е направила инвестицията, за да спечели „значителна експозиция на световен лидер в свързаността и дигиталните услуги“.

Компанията добави, че няма намерение да отправя оферта за закупуването изцяло на Vodafone, заявявайки, че напълно подкрепя сегашната бизнес стратегия на телекома, както и борда и съществуващия управленски екип.

Виждаме тази инвестиция като добра възможност за e& и акционерите ѝ, тъй като тя ще ни позволи да разширим и развием международното ни портфолио в съответствие със стратегическата ни амбиция“, каза главният изпълнителен директор Хатим Дауидар.

Компанията от ОАЕ наскоро отдели бизнеса си на e& life, фокусирана върху потребителските услуги, e& enterprise, която осигурява цифрови услуги на правителството и бизнеса, и телекомуникационното подразделение Etisalat, което според главния изпълнителен директор е седмият по големина телеком в света по пазарна капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още