IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската офанзива поставя под въпрос плановете на Русия за Донбас

Русия не е постигнала съществени териториални успехи в последния месец и настъплението губи темп, смята британското разузнаване

09:36 | 15.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна започва контранастъпление на изток край град Изюм, което поставя под въпрос плановете на Москва да овладее целия Донбаски регион, пише Ройтерс. Агенцията припомня, че на 19 април руските военни обявиха втората фаза на своята операция - съсредоточаване в Донбас, след като се отказаха да превземат столицата Киев.

Британското разузнаване обаче коментира в Twitter, че темпът на руското настъпление изостава от графика и в последните седмици Русия няма значителни териториални успехи. Според публикацията Москва вече е загубила около 1/3 от военните, на които беше нареден щурм през февруари, и е унищожено и много от въоръжението, включително и понтонни мостове, а тези загуби трудно ще бъдат възстановени.

Заключението на британците е, че при това положение Русия трудно ще може да ускори темпа на придвижване в следващите 30 дни.

В същото време Украйна започна да си връща превзети територитии, изтласквайки руснаците от втория по големина град в страната Харков. Сега украинските военни засилват натиска край Изюм и прекъсват каналите за доставки на руската армия, което поставя под съмнение плановете на Москва на източния фронт, допълва още Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето ежедневно обръщение към украинците, че ситуацията в Донбас остава много сложна и руските военни се опитват да спечелят "някаква победа" там. "Те не спират своите усилия", обясни той.

Западни анализатори посочват, че Москва не е предвидила нито съпротивата на Украйна, нито глобалният отговор на агресията. Страната е подложена и на строги икономически санкции, а страните от Г-7 потвръдиха своят ангажимент, че ще продължат да доставят военна помощ за Украйна, както и че ще засилят политическата и икономическата изолация на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров отговори задочно на тези изявления, коментирайки, че западните санкции са "тотална хибридна война" срещу Русия, но Москва ще потърси задълбочаване на партньорството със страни като Китай и Индия.

Междувременно Украйна спечели конкурса за песен "Евровизия" и по регламент следващата година ще бъде домакин на събитието. В своя профил във Facebook Зеленски потвърди този ангажимент. "Ще се погрижим един ден участниците и гостите на Евровизия да са домакини на украинския Мариупол. Свободен, мирен, възстановен!", допълни той.

Пристанищният град днес обаче остава една от най-горещите точки в Украйна. Конвой от евакуиращи се от града беше допуснат от руските военни и вече е в контролирания от Украйна град Запорожие. Но в металургичния комплекс "Азовстал" остават още украински военни, които засега устояват на продължаващия седмици наред обстрел над завода. Киев води дипломатическа битка за евакуацията на ранените, но без успех.

Турция заяви, че още преди две седмици е предложила извозването на ранените с кораби и нейното предложение все още е актуално. Според медийни публикации в Украйна властите в страната предлагат различни опции, включително извозването на ранените в Швейцария или Израел и гаранции, че те няма да бъдат върнати в Украйна преди края на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Разликата между мен и теб е ,че аз не се радвам на убитите а ти се радваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Колко да напредват .... загубиха офанзивата и в Харков :) Нали ти е ясно ,че не сме 1950-та година и пропагандата на ТАСС куца куца има спътници отгоре и се вижда всичко в резолюция 1 метър :) Ти как мислиш,че украинската армия взема информация къде да удари ? Относно жертвите нещата за мен са ясни ! 27 хиляди *** убити и над 80 хиляди украинци убити ... от които поне 60 хиляди са деца, разни стари хора и такива които просто са си карали велосипеда в някое село ... Всичко се вижда и съдебните дела тепърва започват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Хахахха, колко заблyден и глyпав трябва да е човек, че да повярва на тая басня? Значи руснаците са загубили 50 000 души и са останали без оръжие? Как тогава продължават да напредват, вместо героите укри вече да са ги погнали към Воронеж и дори към Москва? Тоест половин милион укри не могат да се справят със 100 000 оцелели руснаци, останали без оръжие? *** верно ли? МАКАК ТАКА, бе, хахахах. Укpoпия си върна контролът над няколко села, само защото руснаците се изнесоха оттам, както стана и ктай Киев. А се изнесоха, защото няма смисъл да висят там. Някой задава ли си логичният въпрос, защо 100 000 укpoпска армия стои в Киев и не погва руснаците? Ами защото вече НЕ МОГАТ... оръжието им е на свършване, нямат гориво, деморализирани са. Ако опитат, трябва да излязат на открито и руснаците ще ги смажат. И в Донбас всеки ден украински войничета се предават... защо укpoпия не каже колко нейни войници са дезертирали досега, пленени са или просто са се предали? Руснаците не спират да напредват, въпреки че укpите са имали години да организират отбрана и да се укрепят... затова върви бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
DDM
преди 1 година
Ако продължи още няколко месеца войната може и световното по футбол да спечелят. Логично колкото и Евровизия.Британските анализатори разузнаването им highly likely го знаем, доказали са се.Поне Al Jazeera може да се ползва като алтернативн източник, а на next level :) https://topcor.ru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
И не на последно място да се окичи с някакви медали (да си ги измисли) ако е нужно и така да ходи на парада за 9-ти май догодина. Русия и Северна Корея са единствените държави в света които правят такива паради (парадират) и дрънкат с оръжие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Добри новини :) В крайна сметка доброто винаги побеждава ... дори и късно да е все пак се случва неумолимо :) Както и преди съм писал Крим автономия в състава на Украйна както са били и преди, агресора се изтегля от окупираните територии, плаща репарации и се надява на братята украинци да му простят някой ден. Путин да се пенсионира в някой замък и да не се занимава с глупости... така или инъче има достатъчно голяма територия и ресурси ! Просто да ги използва в угода на обикновенните руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още