IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подготвя процедура за спешното членството на Финландия и Швеция в НАТО

Не трябва да има преходен период, при който статута на държавите да не бъде сигурен, настоява Аналена Бербок

10:51 | 15.05.22 г. 7
<p>
	<em>Аналена Бербок. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Аналена Бербок. Снимка: Bloomberg LP

Германия подготвя всичко около процедурата за бърза ратификация на членството на Финландия и Швеция в НАТО, заяви външният министър на страната Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс. "Ако решат да бъдат членове, те трябва да се присъединят бързо. Трябва да им дадем гаранции за сигурността, не трябва да има преходен период, "сиви зони", при които техният статут да не бъде ясен", категорична е тя.

Ратификацията на нови членове обикновено отнема година, а през това време страните не са под закрилата на чл. 5 от договора за НАТО, припомни още тя.

Двете страни заявиха готовност да подадат документи за членство в НАТО, след като Русия нападна Украйна в края на февруари. И двете държави имат своите причини да не влязат в атлантическият съюз, пише в анализ CNN.

За Финландия те са повече от геополитически - страната споделя 1300-километрова граница с Русия, установена с договор през 1920 година. Малко след болшевишката революция Финландия обяви своята независимост от Русия. Швеция като цяло беше неутрална през всичките години на Студената война, отказвайки да вземе страна.

Като цяло мотивът на повечето кандидати за членство в НАТО е чл. 5 от Договора, предоставящ колективна отбрана. Това позволява на малките държави да имат своята сигурност - Исландия например няма постоянна армия и разчита само на организацията, припомня още CNN.

В събота (14 май) финландският президент Саули Ниинистьо разговаря лично с руския си колега Владимир Путин, за да го уведоми за плановете на страната си. Според Путин членството на Финландия в НАТО би било грешка и ще окаже влияние върху отношенията между двете страни. Малко преди телефонния разговор между двамата държавни глави Москва спря износа на електроенергия към Финландия.

Позицията на руския президент е, че Хелзинки не трябва да се отказва от своята традиционна политика на военен неутралитет и няма заплаха за сигурността на страната, пише в съобщение на страницата на Кремъл по повод разговорите.

Членството на Финландия и Швеция може да има още една спънка - Турция, и причината е подкрепата, която двете страни оказват за кюрдската партия ПКК, смятана за терористична организация в Турция, допълва Ройтерс. Външният министър на Турция Мевлют Чавушолглу коментира, че повечето турци са против членството на тези две държави в НАТО и призовават за блокиране на процедурата.

Очакванията са, че Финландия ще подаде официално молбата си за членство в НАТО на 18 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
....хахааа, споделяли му били на вмирисания копейник... :))))) абе ей, жалко лузърче, нали от 2 километра височина лъщиш какъв неудачник си, на кой го плещиш тия глупости, бе ?? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Не, така пише във вашите инструкции. Добре пращат САЩисаните, споделяли са ми, а и поръчки съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Така ли ви пише в спуснатата инструкция? Аах, колко жалки копейници сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
финландците и шведите са "решили" точно колкото и българите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Всеки европеец вижда какво точно се случва след изказване на руските лъжи. Щом финландците и шведите са решили точно сега да преустановят неутралитета си, значи има изключително голяма военна заплаха от страна на русия за тяхната държавна територия и политическата им независимост. Да са живи и здрави, да не вярват на руските лъжи, а да действат превантивно и ''Добре дошли'' в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
"Позицията на руския президент е, че Хелзинки не трябва да се отказва от своята традиционна политика на военен неутралитет и няма заплаха за сигурността на страната, пише в съобщение на страницата на Кремъл по повод разговорите." - То и Украйна нямаше да нападате , но уви. На руснак не бива да се вярва ! В никакъв случай не са джентълмени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Хайде ,че после наред е Казахстан или пък Армения ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още