IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя план как да плаща за газ, но без да нарушава санкциите срещу Русия

Брюксел обаче няма ясна позиция дали отварянето на сметка в рубли е нарушение на регулациите или не и това обърква членовете

11:54 | 15.05.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) подготвя план за вносителите на руския природен газ решение, с което да бъде избегнато нарушаването на санкциите срещу Русия и едновременно с това да бъде изпълнено искането на руския президент Владимир Путин плащането да бъде в рубли, пише Bloomberg.

Според източници на агенцията Европейската комисия (ЕК) ще настоява компаниите, вносители на газ, да заявят ясно, че ще смятат за изпълнени своите задължения за плащане на суровината, веднага, след като направят преводите в долари или евро (както е по договор). Брюксел няма да забранява на компаниите да отворят сметка в долари или евро в "Газпромбанк", което ще им позволи да купуват руския природен газ.

Но в същото време Брюксел не казва категорично дали откриването на втора сметка - в рубли, нарушава европейските регулации. Bloomberg припомня, че досега институциите са коментирали, но няма нищо официално написано, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" не е допустимо в режима на санкции срещу Русия.

Според източници на агенцията именно липсата на това важно уточнение обърква членовете на ЕС и те настояват за допълнителни дискусии на ниво посланици в Брюксел. От ЕК на този етап отказват коментар по казуса.

газпромбанк газпромбанк

Схемата за плащане на газа. Източник: Посолство на Руската федерация в България

Русия спря газа за България и Полша в края на април, защото и двете страни отказаха да изпълнят искането за плащане в рубли. Според анализите на българските власти това искане крие рискове и един от тях е именно липсата на контрол върху средствата, след като бъдат преведени по едната сметка в "Газпромбанк" и преди да бъдат превалутирани в другата. Руската страна приема за валидно плащането, когато е вече по сметката в рубли и едва тогава се извършва доставката на газ за купувача.

Повече от месец европейските институции анализират искането на Москва за плащане в рубли за руския природен газ, припомня още Bloomberg. Агенцията допълва, че страните от ЕС са силно зависими от вноса на суровината и алтернативи се намират трудно. Русия аргументира своето искане с блокираните от Запада средства на Централната банка.

До края на този месец предстоят повечето плащания за газ от страните от ЕС и решение по казуса е от съществено значение за доставките на газ в Европа, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Пробивът при водорода ще дойде с електролизерите работещи със солена(морска/окенаска) вода. Четох към края на миналата година едни хамериканци са успяли да го постигнат в приемливи граници, сега се опитват да го докарат и приемливо за комерсиализация. Това, съчетано с повишен КПД на фотоволтаиците, и широкото навлизане на железните батерии ще е баш началото на края на петролната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Пряснорвгистриран копейнишки тpoл, би ли обяснил какво е "опоява"? Защо копейниците сте толкова неграмотни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
Де го чакаш , де се пука . Все повече се влошаваш човече . Вземай мерки о време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Ние с нашият Горби не дадохме на комунизма да победи. Щял някой си да прави пробиви. Пробиви търсете само на Донбас. Технически те неграмотни и пропагандата добре ви опоява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 1 година
След 2025 Катар увеличават двойно капацитета си . Но истинския пробив е при водорода . Пробият ли там германците и нещата остро ще загрубеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Циклоп, до сега руският план работи добре. Газпром извади от годишните си продажби следният обем в кубични метри газ: Полша - 10млрд, Украйна - 21млрд, България - 3,5млрд., Литва+Латвия+Естония - 6млрд, Финландия - 3млрд. Добре е за начало. Да видим колко още е способна да отреже от сигурният си пазар. Катарци, алжирци, азерци и египтяни потриват доволно ръчички. Само гледай сеира и с петрола и с чамовият материал... :)))... Незаобиколимите боряшници се наденаха без вазeлин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Политкомисарче, не си ли учил в трети клас четене на текст с разбиране? Или си проповядваш точка по точка пропагандата, без значение каква е реалността? Глей какво написали тук "Европейският съюз (ЕС) подготвя план за вносителите на руския природен газ решение, с което да бъде избегнато нарушаването на санкциите срещу Русия и едновременно с това да бъде изпълнено искането на руския президент Владимир Путин плащането да бъде в рубли" Ами то излиза че пак ще купуваме руски газ ( Кулеба каза че убиваме украински войници така) и че ще се съобразим с изискванията за плащане в рубли ( ама се търси нячин как да го правим по начин, който да може да се извърти в медиите че ужким друго правим). Айде прочети си вайбъра има ли пуснато политкоректно решение как да коментирате за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейко, кранчето бавно, но безмилостно се върти и затваря мордорския износ във всяко направление. Поемате по пътя на онова уж много страшното крайцерче. И икономически и политически. А социално следва пълно дооакотяване на opките. Честито, москалски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ако ще в средновековни динари да им плащат, нали ИДЕЯТА НА ШИИИИБАНИТЕ САНКЦИИ е да не им купуват газа? Ако ще го купуват, какво се правим на УРУНГЕЛИ по какъв начин се плаща? Купувай, плащай и си затваряй плювалника вместо да се правиш на много принципен и морален. Това като арабските девственици стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още