IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Кънев: Има съгласие в коалицията за намаляване на ДДС за някои горива

Ще има облагане на "свърхпечалбите" на енергийните компании, анонсира още депутатът от БСП

12:18 | 15.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Твърдо ще бъде намален акцизът за някои горива (пропан-бутан и метан за автомобилите) и данък добавена стойност (ДДС) върху някои горива, заяви депутатът от БСП за България Петър Кънев пред БНР. Той коментира, че това е обсъждано по време на експертен коалиционен съвет и в момента се подготвя документално.

Според неговите думи има съгласие в коалицията за намаляване на ДДС от 20% на 9% за горивата, но не е било възприето предложението за намаляване на данъка върху храните от т.нар. "голяма кошница". Не се подкрепя и идеята на социалистите за необлагаем минимум на доходите.

Кънев потвърди още, че прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен, но от 1 януари 2023 година.

Има два варианта за увеличаването на пенсиите, като единият предвижда ръст от 20% от 1 юли, каза още социалистът. Планирани са повече от 1 млрд. лева за пенсиите, с които да бъде компенсирана растящата инфлация.

За да бъдат попълнени средствата в бюджета обаче, ще бъде увеличен акцизът на цигарите. "Твърдо е взето решението да се облагат "свръхпечалбите" на фирмите, които работят в енергетиката - знаете, там изкривяванията са огромни", обясни още Петър Кънев.

Търсят се начини за преразпределяне на допълнителните приходи, които влизат в бюджета, включително от енергийните компании и от повишените цени в резултат на инфлацията. "Събират се пари във фиска и търсим балансирано решение, за да издържим", категоричен е той.

Петър Кънев препоръча след края на войната в Украйна нови преговори с "Газпром", защото не вижда дългосрочни възможности за алтернативни доставки на природен газ. Той допълни, че скъсването на връзките с руския народ и държава като "тъпо и неприемливо" и е проблем. 

"Има разлика между Путин и Пушкин", допълни още той.

Петър Кънев коментира още, че газът може би няма да бъде толкова голям проблем, но доставките на петрол към рафинерията в Бургас трябва да продължат. Депутатът обаче допълни, че има сериозни въпроси относно дейността на компанията и те трябва да бъдат проверени.

"По-добре е човек да бъде на масата, а не част от менюто. В момента, като част от ЕС, сме на масата", коментира Петър Кънев. 

За него в конфликта между Русия и Украйна притеснителното е, че нагласите за преговори и в ЕС, и в САЩ, и в Русия, изчезват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още