IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Евровизия“ – подцененият символ на солидарността

Утопията, за която се бори конкурсът, може да стане реалност само с участието на певци от свободна един ден Русия

08:32 | 16.05.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/ALESSANDRO DI MARCO</em></p>

Снимка: ЕРА/ALESSANDRO DI MARCO

Украйна спечели 66-ия песенен конкурс „Евровизия" в Торино в събота вечер. Участието на страната с песента Stefania на Kalush Orchestra, хип-хоп парче с фолклорни елементи и припяване на флейта, както и компетентно изпълнени песнопения в прослава на майката на певеца и рапър Олех Псюк, зае първо място след преброяването на гласовете на журито и публиката. Това се очакваше: събитието да бъде знак на солидарност с украинския народ в условията на руската агресивна война. Пътят към украинската победа обаче не беше толкова лесен, колкото се смяташе първоначално.

В събота вечер войната в Украйна странно присъстваше и отсъстваше в еднаква степен. В началото оркестър от хиляди изсвири Give Peace A Chance по улиците на Торино, а седемте хиляди зрители в залата пяха заедно с прякото предаване, като много от тях развяваха сини и жълти знамена. Някои музиканти, сред които и германският кандидат Малик Харис, бяха залепили украински знамена на инструментите си.

По време на вечерта обаче нямаше политически изявления, с изключение на самия украински представител Kalush, който след края на изпълнението си призова за подкрепа на хората в Украйна, в Мариупол и в обсадения Азовски металургичен завод. „Моля всички вас: Моля, помогнете на Украйна, на Мариупол, на Азовстал - точно сега", каза Олег Псюк. Триото водещи на шоуто - Лаура Паузини, Алесандро Кателан и Мика - се въздържа от изявления, следвайки строгите правила на конкурса, които забраняват всякакви политически изявления.

Политическият аспект се прояви обаче и в начина на гласуване и в някои от коментарите на журито, които не спазиха правилата и изразиха солидарността си с Украйна и желанието си за мир. Но тази вечер липсваше още нещо - Русия. След кратко колебание страната бе изключена от надпреварата три дни след началото на войната. Това решение несъмнено бе правилно.

Въпреки това, гледайки шоуто в събота вечер, човек нямаше как да не си спомни за руските участия през последните години, например за песента Russian Woman, с която певицата Марижа се състезаваше през 2021 г. Става дума за руския патриархат и неговите ролеви очаквания; в края на представлението Марижа пя пред голяма видеостена със стотина други жени от най-различен етнически произход и сексуално самопредставяне: „Бъди креативна, бъди себе си, разбий стената, руска жена".

През последните години и десетилетия често се случваше така: руското гражданско общество, особено феминистката и хомосексуалната общност, която беше напълно заглушена от авторитарния режим на Владимир Путин или – като членовете от Pussy Riot - прогонена в чужбина, се проявяваше чрез участието си на „Евровизия“. Въпреки всички ограничения, които са наложени, щеше да е важно, особено тази вечер, да се изпрати сигнал към тези хора, към тяхната култура: Не сме ви забравили. Следващият конкурс ще се проведе в Киев, което е безценен символ на солидарност. Но утопията, за която все още се бори „Евровизия“, ще стане отново реалност само когато един ден певци от свободна Русия също могат да участват отново в конкурса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Посланието което отправя ЕС е следното: вашият талант няма значение. Имат значение вашите дискриминационни белези - раса, пол, националност. А колкото по-нелепо/безвкусно изглеждате, толкова по-добре ще се впишете. Политиката успя да омърси изкуството и спорта... Жалко е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Jorkata
преди 1 година
Цяла Европа знае що за боклучаво състезание е Евровизия... ай стига пропаганда и щуротии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
forexar
преди 1 година
Подиграха се с усилията на Българският участник в ЕвроВизия: Intelegent Music Project. Жалко за турнетата за представяне на песента, клипове и пр. НО! Музиката няма значение на песенния конкурс! И "Това решение несъмнено бе правилно."! А това, че 5 от страните участници (Big5) отиват директно на финал също е несъмнено правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Конкурс за песен, в който не се избира победител според качествата на песента.... Ние като не се инжектираме и не даваме оръжия сме някъсе на последнните места, нали? Поне един смененополов да имахме да пратим, да ни отсрами малко. .."руската агресивна война" - прави ми впечатление че са ти го заявили по този начин да го пишеш задължително? А има ли неагресивна война всъщност. Иначе винаги ми харесва начинът, по който се налага някакво мнение "Това решение несъмнено бе правилно.". Както доскоро пишехте по направление другата пропаганда, "науката е категорична".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още