IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair отбеляза загуба от 355 млн. евро за последната година

Компанията заяви, че за момента не може да предложи насоки за диапазона на печалбата

10:00 | 16.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискобюджетната самолетна компания Ryainair в понеделник съобщи за загуба от 355 млн. евро за ударената от пандемията година до края на март 2022 г. Превозвачът обаче заяви, че е невъзможно да прогнозира с точност нищо отвъд надеждата за възвръщане към „разумната рентабилност“ тази година, съобщава Ройтерс.

Ирландската авиокомпания, която оперира повече полети от всяка друга европейска авиолиния по данни на регулатора на въздушния трафик Eurocontrol, заяви, че планира да увеличи трафика си до 165 млн. пътници тази година спрямо 97 млн. пътници преди година и 149 млн. пътници през предпандемичната рекордна 2019 г.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лийри обаче заяви, че е „непрактично, ако не и невъзможно“, да се предложат подходящи или точни насоки за диапазона на печалбата този път предвид потенциалния продължаващ риск, който налагат войната в Украйна и Covid-19.

Това възстановяване остава крехко“, казва О'Лийри в изявление.

Той добавя, че макар че резервациите са се подобрили през последните седмици, ценообразуването през първото тримесечие са продължили да изискват стимулиране. Ryanair е внимателно оптимистична, че цените през пика на лятото донякъде ще бъдат над предпандемичните нива заради засиленото търсене.

Изключителната загуба за цялата година от 355 млн. евро е под прогнозата за загуба от 370 млн. евро в анкета на компанията сред анализатори и загубата от 1 млрд. евро през предишната финансова година. Авиокомпанията отбеляза печалба от 1 млрд. евро през годината до края на март 2020 г.

Акциите на Ryanair се търгуваха на цена от 13,62 евро при затварянето на борсата в петък, което показва спад от 25% през последните три месеца. Отчасти той се дължи на по-високите цени на горивата и опасенията за влиянието на инфлацията върху търсенето в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още