IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Китай отбелязват най-големия си срив от 2006 г.

Новозапочнатите жилища в страната са се сринали с 44,1% през април

12:42 | 16.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на имоти в Китай през април намаляха с най-бързия си темп от около 16 години, тъй като блокадите заради COVID-19 охладиха още повече търсенето въпреки допълнителните стъпки за смекчаване на политиката, целящи да съживят ключов стълб на втората по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Продажбите на имоти от гледна точка на стойност са се свили през април с 46,6% на годишна база, най-големия им спад от август 2006 г. насам. Това е значително повече от понижението с 26,17% през март, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на китайското Национално статистическо бюро, публикувани в понеделник.

Продажбите на имоти от гледна точка на стойност за периода януари-април са намалели с 29,5% на годишна база спрямо 22,7% през първите три месеца на годината.

Допълнителното понижаване на лихвите по ипотечните кредити за някои купувачи на жилища, обявено от китайските власти в неделя, не помогна особено за убеждаването на инвеститори и анализатори, че то може да съживи замрялото търсене на имоти.

Секторът, който е голям двигател на икономическия растеж, е в период на остър спад от миналата година насам, след като властите предприеха ограничения срещу прекомерната задлъжнялост на строителните компании, които отблъскват потенциални купувачи на жилища от пазара. Те се страхуват, че проектите може да не бъдат завършени.

Над 80 града предприеха стъпки да засилят търсенето от началото на годината, включително субсидии, намаляване на лихвите по ипотечните кредити и по-малки първоначални вноски.

Въпреки това перспективите пред имотния сектор остават мрачни заради продължителните ограничения, наложени от COVID-19, в десетки градове, включително Шанхай, който в момента е в седмата си седмица на блокада.

„Тъй като повторно отваряне не се очаква скоро, малко понижаване на лихвите по ипотечните кредити дава малка подкрепа за потенциалните купувачи на първо жилище“, коментира главният икономист на Nomura за Китай Тин Лу.

„Макар да очакваме понижението да е от полза, положителното въздействие може да е доста ограничено, тъй като строгите анти-COVID мерки изглежда ще продължат за неопределено време“, допълва Лу.

По думите му несигурност, липса на доверие, увеличаване на безработицата и спад на ръста на доходите са факторите, които допринасят за спада на продажбите на нови жилища.

Инвестициите в имоти на национално ниво от строителни компании са намалели с 2,7% на годишна база през януари-април, след като нараснаха с 0,7% в първите три месеца на годината.

Само през април инвестициите в имоти са намалели с 10,1% на годишна база, най-бързия темп от декември, спрямо свиване с 2,4% през март.

Новозапочнатите жилища от гледна точка на площ са се сринали през април с 44,1% на годишна база, най-бързия темп на спад от януари-февруари 2020 г.

Новозапочнатите жилища са се свили с 26,3% за периода януари-април спрямо година по-рано след спада със 17,5% през първото тримесечие на годината.

Строителните компании, които се надяват пазарът да достигне дъното през второто тримесечие, ревизират към понижение очакванията си за продажбите през цялата година след срива с 50% през първите четири месеца.

„Възстановяването на продажбите е от ключово значение за ликвидността, без което ефектите от променената политика ще бъдат ограничени“, коментира Citi в доклад. Още „реални“ мерки преди постоянна загуба на търсене са необходими за по-бързо възстановяване, се казва още в документа.

Японската компания за производство на строителна техника Komatsu обяви спад с 16,6% в използването на машините ѝ в Китай през април спрямо свиването със 17,3% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още