IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Таван на цените е непродуктивен подход срещу инфлацията

Диференцираната ставка по ДДС ще е погрешна стъпка в настоящия момент заради евентуални загуби на бюджета от косвени данъци, посочи икономистът

14:07 | 16.05.22 г. 1
Димитър Събев: Таван на цените е непродуктивен подход срещу инфлацията

„Инфлацията, когато е придружена с нормални, не апокалиптични политики, има един праг, до който се покачва и след това се успокоява“, посочи Събев. Той припомни, че този инфлационен ръст е бил прогнозиран и преди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тогава аз говорих настойчиво, че не е нормално да има дефлация в този период и трябва да се подготвим за инфлационна среда. Това е вече факт", отбеляза икономистът.

Тази инфлация той нарече „еко инфлация“. Според него тя показва границите на сегашната система, която е много тясно обрана по краищата с веригите на доставки, с ниските цени, плащани в някои региони на света и „това вече не е нормално“.

„Този период на ниски цени беше изкуствен и свързан с не много добри резултати. Сега виждаме едно нормализиране", смята Събев.

Според него инфлацията ще продължи в дългосрочен период, но добави, че "централните банки ще реагират, те вече реагират".

Що се отнася до България, икономистът прогнозира да се достигне плато, за което говори и  финансовият министър. „Няма да се върнат предишните нива на цените, но очаквам по-бавно нарастване", каза Събев.

По думите му, в условията на пазарна икономика, разумната политика на правителството е да събира парите, „защото инфлацията е съпроводена с ръст на парите от ДДС и от акцизите, и водено от целесъобразността и като добър търговец, да ги разпределя към най-уязвимите групи с фиксиран доход“.

„Не бива да се очаква твърде много от антиинфлационните мерки – те могат да смекчат най-лошото и да се отговори на политическите противници“, коментира Димитър Събев.

За нуждата от данъчни облекчения той е убеден, че диференцираната ставка по ДДС би била много погрешна стъпка в настоящия момент, защото сега цените се движат от различни фактори, включително спекула, и такава крачка ще даде възможност да се увеличат печалбите на търговците, а бюджетът, който е зависим от косвените данъци, ще бъде застрашен.

"Идеята за диференцирани ставки и данъчни облекчения е добра и дългосрочно трябва да прегърнем този подход, но в този изключително бурен период от историята трябва да се свием към по-консервативното и да се държим към тази ДДС ставка", съветва икономистът.

Единият от аргументите е, че след това ще е трудно да се излезе от намалени ДДС ставки.

Димитър Събев съветва да се въведе диферинциран ДДС дългосрочно, „защото данъчната система е много гъвкав инструмент, особено в условията на валутен борд. „Трябва по някакъв начин да се опитваме да регулираме икономиката. Това е нещо хубаво, но не в този момент", подчерта икономистът.

Как ще спечели българската икономика от диверсификацията на енергийните доставки? Ще се отрази ли на регионалната икономика, БВП и безработицата, евентуална национализация на "Лукойл Нефтохим"? Може ли към рафинерията да се приложат по-смарт и по-умни регулации без страната ни да влиза в ненужни конфликти? Трябва ли в сложния геополитически момент страната ни да продължи пътя към еврото?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Да ограничиш цените със закон е като да ограничиш гравитацията със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още