IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът за добив на литий се нуждае от 42 млрд. долара, за да заобиколи Китай

Индустрията ще изисква по 7 млрд. долара инвестиции всяка година до 2028 г., според доклад на Benchmark Mineral Intelligence

13:07 | 21.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната индустрия за добив на литий се нуждае от около 42 млрд. долара инвестиции до края на десетилетието, за да отговори на търсенето на метала за производството на батерии, като опитите за изграждане на вериги на доставки, заобикалящи Китай, ще са съпроводени от много високи разходи, съобщава Bloomberg. 

Секторът ще изисква по 7 млрд. долара инвестиции всяка година до 2028 г., според доклад на Benchmark Mineral Intelligence. Това ще му помогне да отговори на прогнозното търсене от 2,4 млн. тона годишно до 2030 г., което е четири пъти по-високо от 600-те хиляди тона, които се очаква да бъдат произведени през 2022 г.

Прогнозата отразява решението на Европа и Северна Америка да намалят зависимостта си от китайския внос на литий и да развият собствено производство. Тази стратегия обаче може да изисква около два пъти повече капитал, отколкото ако регионите продължат да разчитат на доставките от азиатската страна, предупреждава Benchmark.

В момента Китай се радва на доминация при глобалните доставки на литий, подкрепен от икономическите клъстери, високото ниво на експертиза и по-ниските разходи за труд и енергия.

„Ако искате литий с възможно най-малко въздействие върху ESG (критерии за устойчиво финансиране и развитие – бел. ред.), решението може да струва повече, ако Китай е извън играта“, посочва анализаторът Камерън Пъркс, съавтор на доклада.

В САЩ администрацията на президента Джо Байдън настоява за ускоряване на производството на ключови метали за батерии, с повече от 3 млрд. долара безвъзмездни средства за подпомагане на жизненоважните за технологиите суровини, включително литий.

литий литий

Междувременно, Канада също заделя до 3,8 млрд. канадски долара (2,9 млрд. щатски долара) в тазгодишния бюджет за изграждане на вътрешна верига на доставки на важни метали.

Литият, който попада във центъра на фокуса на света в прехода към чиста енергия, поскъпна с повече от 400% в Китай през последната година, тъй като предлагането започва да се задъхва да отговори на засилващото се търсене, докато пазарът на електромобили расте.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск отправи призив за осигуряване на повече инвестиции в добива на литий и каза, че неговата компания може да обмисли да добива или рафинира суровината на фона на високите цени.

Недостигът на определени метали за производството на батерии ограничава изграждането на електромобили, което означава, че техните производители може да бъдат принудени да се включат в добива, ако искат да запазят производствения темп, смята главният изпълнителен директор на Benchmark Саймън Мурс.

Въпреки че основните производители на литий планират големи инвестиции, те сами по себе си няма да са достатъчни и са необходими нови добивни обекти, изтъква Мурс.

Автоконцерните биха могли да влязат в индустрията, защото „имат повече от една причина да го направят“, коментира от своя страна Перкс. „За разлика от инвеститорите, те не търсят просто възвръщаемост, генерирайки литий. Те търсят начин да осигурят снабдяване за своите батерии“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още