IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как могат да се променят зелените политики на бизнеса?

Държавата трябва да подпомага малките фабрики в зеления енергиен преход, каза Ремзи Ингилизов, зам.-управител на "Ингилиз груп"

15:22 | 16.05.22 г.
Как могат да се променят зелените политики на бизнеса?

Държавата трябва да подпомогне и да даде предимство на малките фабрики и компании, които искат да използват зелена енергия за собствени нужди пред тези, които искат да продават. Това каза Ремзи Ингилизов, зам.-управител на "Ингилиз груп", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Механизмите са в ръцете на държавата, защото в момента при добро стечение на обстоятелствата и бързо проследяване на процесите една зелена инвестиция за енергийна независимост документално се подготвя между шест и осем месеца, а самото изграждане е в рамките на един ден". 

Пътят към енергийната независимост, който изминахме беше доста дълъг и е част от нашата зелена стратегия, свързана с устойчивата мода, която осъществяваме от 2017 година, каза Ингилизов.

Той обясни, че доскоро не е имало възможност такива компании  да използват зелената енергия директно за собствени нужди. „От 2021 година се появи такава възможност и ние успяхме да реализираме тази част от нашия проект. От края на миналата година сме енергийно независими, като довършваме една инсталация, за да можем и през зимните месеци да сме почти енергийно независими", посочи гостът. 

На въпроса какви са ползите и по какъв начин се възвръща инвестицията в зелени практики гостът каза, че възвръщаемостта в работата на собствената им компания се усеща най-вече по отношение на променения клиентски парк. "Именно фактът, че сме се насочили към зеления сектор, ни помогна да преодолеем Covid кризата, помага ни и в сегашната", коментира той.

За дългосрочните зелени политики, които компанията планира, събеседникът каза, че се работи в три направления - биоразградим продукт, производство без отпадък и въглеродно неутрална фабрика, като в момента се изграждат производствени мощности, които да са въглеродно неутрални. 

За да се променят зелените политики на бизнеса, най-сложно е убеждаването на екипа, да бъде накаран той "да повярва в тази идея", сподели гостът. "Опитваме се да променим и начина на мислене на компанията, наложиха се много разговори, за да създадем единно ядро и всички да работим в една посока", коментира Ремзи Ингилизов.

Какъв е механизмът и инвестицията, която е направила компанията, за да постигне енергийна независимост? Как се съчетават традицията с иновациите? Какви са ползите и предизвикателствата в сектора на "устойчивата мода"? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още